Luistert SGP naar leden en zet het doodstraf alsnog op het program?

Geen politieke partij in de Tweede Kamer is ouder dan de Staatkundig Gereformeerde Partij, maar zaterdag organiseren de mannenbroeders voor het eerst iets wat voor elke andere partij doodnormaal is: een verkiezingscongres. En de moderne fratsen gaan nog verder: voor het eerst mogen de aanwezige leden van de SGP stemmen over voorstellen om het verkiezingsprogramma te wijzigen.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij tijdens de presentatie van het SGP partijprogramma voor de verkiezingen in de Waalse Kerk.Beeld anp

Er is meteen gelazer over, want twee kroonjuwelen worden voor het eerst niet meer in het program genoemd: invoering van de doodstraf en afschaffing van het homohuwelijk. Het zijn standpunten die de bijna honderd jaar oude partij altijd al heeft gehad, maar nu niet passen in de positieve, gemoedelijke campagne die de partijtop voor ogen heeft.

Bezorgde SGP'ers vrezen dat als doodstraf en homohuwelijk ontbreken, de streng religieuze partij weleens de indruk zou kunnen wekken hier minder zwaar aan te tillen dan voorheen. Dus de SGP-afdelingen Zwartewaterland, Overijssel en Zaanstad, Noord-Holland willen dat in het verkiezingsprogramma, zoals altijd, komt te staan dat de doodstraf kan worden opgelegd bij moord. En de SGP-Apeldoorn wil aan het program toevoegen: 'Het 'homohuwelijk' moet worden afgeschaft.'

Tot nu toe mochten leden via hun partijafdeling schriftelijk reageren op het program, dat kort daarna als voldongen feit bij iedereen op de mat viel. 'Soms hobbel je wat achter de rest aan', zegt Johan van Berkum, directeur van het partijbureau, over de primeur zaterdag.

'Spannend', vindt hij het 'stukje partijbetrokkenheid'. SGP-leden dienden het 'overzichtelijke' aantal van negentig amendementen in. Bij andere partijen, groot en klein, moeten de partijtijgers urenlang door honderden van zulke wijzigingsvoorstellen ploegen. Bij de SGP hopen ze na een paar uur te kunnen gaan psalmenzingen.

Drie van de negentig amendementen dreigen op voorhand het SGP feestje van de schoorvoetende, gereformeerde modernisering te verstoren. Maarten Slingerland, voorzitter van de vijf leden tellende SGP-fractie in het overwegend christelijke Zwartewaterland, redeneert: de SGP is sinds 1918 voor de doodstraf, want dat is 'de eis naar Gods woord'.

Daarom moet altijd Genesis 9:6 in het verkiezingsprogramma staan: Wie des mensen bloed vergiet, zijn bloed zal door den mens vergoten worden; want God heeft den mens naar Zijn beeld gemaakt. 'Voorbeeld hoe het nu gaat', licht SGP-Zwartewaterland toe: 'de moordenaar van Pim Fortuyn is weer terug in de maatschappij.'

'We wachten het congres nu af', stelt Slingerland. Daar maken de drie dwarse amendementen weinig kans, voorspellen insiders, want het partijbestuur ontraadt ze en SGP-leden volgen de partijtop vrijwel altijd.

'De negatieve aandacht voor de doodstraf belemmert de discussie over de kernpunten van ons programma', licht het bestuur zijn 'ontraden' toe. De SGP wil 'vóór' van de daken schreeuwen. En dat dan tien keer, zoals: vóór Israël, vóór het gezin, vóór de zondagsrust. Maar ook 'vóór het leven' en dat combineert wat lastig met 'vóór de doodstraf'.

En dat de SGP onverminderd tegen het homohuwelijk is, blijkt volgens de partijtop overduidelijk uit de zin die wel in het programma staat: 'De waarde van het klassieke gezin van vader, moeder en kinderen wordt in de Grondwet vastgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden