Luistert iemand mee met Paul van Buitenen?

Luistert Big Brother mee in het Europees Parlement? Op die vraag wil klokkenluider Paul van Buitenen antwoord hebben. De europarlementariër heeft secretaris-generaal Priestly van het parlement gevraagd of de telefoontjes en e-mails van europarlementariërs worden opgeslagen....

Van Buitenen, die voor Europa Transparant in het europarlement zit, isbezorgd geraakt na een ronkend artikel in de Britse krant Sunday Times.Daarin klagen vakbondsvertegenwoordigers dat e-mails en gegevens over hettelefoonverkeer van medewerkers van de Europese Commissie wordendoorgegeven aan Olaf, de fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie.

Volgens het blad hebben veel medewerkers van de Commissie het gevoel datze in de gaten worden gehouden. 'We worden voortdurend afgeluisterd,vooral als er een conflict is. Alles wat je zegt en schrijft wordtgevolgd', citeert het blad een anonieme medewerkster van de Commissie.

'Volkomen onzin', zegt woordvoerster Valérie Rampi van de Commissie.'Er wordt hier niet gespioneerd of afgeluisterd.' Wel worden gegevens overhet telefoonverkeer bewaard, maar dat gebeurt slechts om na te gaan of deambtenaren niet op kosten van hun baas allerlei privé-telefoontjes plegen.

Vroeger moesten de ambtenaren zelf bijhouden wie ze privé belden en hoelang die gesprekken duurden, maar sinds kort worden nummers en lengte vanhet gesprekken elektronisch geregistreerd. De kosten van privé-gesprekkenworden dan afgetrokken van het loon.

Maar Chris Heaton-Harris, die voor de Britse conservatieven in heteuroparlement zit, is niet overtuigd. Volgens hem heerst er zelfs een'Vichy'-sfeer in de Commissie, een verwijzing naar het Fransecollaborateursregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen al de gedachtedat Olaf mogelijk inzage krijgt in de gegevens, zal sommige ambtenarenervan weerhouden anoniem aan de bel te trekken als ze onregelmatigheden omzich heen zien.

Nu willen Heaton-Harris en Van Buitenen van Priestly weten of ook bijhet europarlement dergelijke gegevens worden opgeslagen. 'Kan de garantieworden gegeven dat er niet wordt afgeluisterd in het Europees Parlement?',vragen ze in de brief aan de leiding van het parlement.

Zolang hij nog geen antwoord heeft, wil Van Buitenen liever niet op dezaak ingaan. Waarom heeft hij dan wel een persbericht over de kwestieverspreid? 'Om de aandacht van de media op dit probleem te vestigen', zegt de woordvoerster van Van Buitenen, die zelf niet aan de telefoon wil komen.Maar ze geeft toe dat het voorlopig onduidelijk is of er wel een probleemis. Europa Transparant heeft volgens haar 'geen aanwijzingen' dat hete-mail- en telefoonverkeer van de europarlementariërs in de gaten wordtgehouden.

Volgens een woordvoerster van het parlement ziet Van Buitenen spoken.E-mails worden niet bewaard, maar wel gegevens over het telefoonverkeer.Maar die worden alleen te voorschijn gehaald als iemand een 'exorbitant'hoge telefoonrekening indient. Olaf krijgt alleen inzage in de gegevens alsde antifraudedienst daar uitdrukkelijk om vraagt. Maar dat gebeurt alleenals de dienst aanwijzingen heeft voor fraude.

Daar kan Van Buitenen, die zich als kampioen fraudebestrijding opwerpt,toch niet tegen zijn? 'Nee', erkent zijn woordvoerster. 'Maar het gaat VanBuitenen erom dat die informatie niet in verkeerde handen terechtkomt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden