Luis in de pels Terphuis wil strijd voortzetten in EU-parlement

PvdA-lid Sander Terphuis, de nagel aan de doodskist van de strafbaarstelling van illegaliteit, hoopt op 50.000 voorkeurstemmen in mei en daarmee een zetel in het Europees Parlement. Hij is ervan overtuigd dat hem dat gaat lukken. Sinds het schrappen van de strafbaarstelling wordt hij overladen met complimenten. Hij hoopt zijn humanitaire agenda voort te zetten in Europa.

PvdA-lid Sander Terphuis tijdens de extra PvdA-ledenraad over strafbaarstelling van illegaliteit in mei 2013. Beeld ANP

Deze week gooide PvdA-leider Diederik Samsom de handdoek in de ring en klopte aan bij VVD-collega Halbe Zijlstra. Samsom wilde af van de afspraak over het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. De kwestie bleef maar 'oppoppen', hoe vaak hij de afspraak ook verdedigde. Telkens als het over 'de strafbaarstelling' ging, was daar het actieve lid Sander Terphuis, een Iraniër die in 1990 naar Nederland vluchtte en een Nederlandse naam aannam.

Terphuis begon een petitie tegen de controversiële afspraak met de rechtse VVD en bracht de PvdA-leden in beweging. Toen Samsom vorig jaar op tournee ging langs de achterban om de moeilijke uitruil te verdedigen (de strafbaarstelling in ruil voor onder andere het kinderpardon), reisde Terphuis hem achterna. Hij blogde, twitterde en zocht alle mogelijke pers op.

Zo standvastig als Samsom was in het vasthouden aan zijn belofte aan de VVD, zo hard duwde Terphuis vanaf de andere kant terug. Had hij dat niet gedaan dan had het verzet weleens kunnen verslappen, zegt hij, en was het succes van deze week er misschien niet geweest.

Terphuis ontmoet PvdA-leider Samsom op de ledenraad. Beeld ANP

'Asielbeleid elders in Europa nog veel slechter'
In het Europees Parlement wil Terphuis door met zijn strijd voor een humaan asielbeleid. 'In Griekenland, Malta en Italië worden vreemdelingen nog veel erger behandeld dan in Nederland. In Bulgarije hebben asielzoekers het slechter dan dieren.' Veel regelgeving rond migratie wordt in Europa gemaakt, weet Terphuis: richtlijnen over terugkeer en opvang gelden binnen de gehele EU.

Zijn doorzettingsvermogen heeft hem veel sympathie opgeleverd, op die golf hoopt hij vanaf plek 11 op de lijst het Europees Parlement in te surfen. Dat moet zeker gaan lukken met de steun van PvdA-prominenten als Job Cohen en Jan Pronk, meent hij. Cohen staat al achter hem, Pronk moet hij nog vragen. Hij zoekt ook support buiten de eigen partij, van mensen als Femke Halsema en Frans Weisglas. Of de partijleiding daar blij mee zal zijn? 'De strijd voor mensenrechten overstijgt de partijen.'

 
Cohen staat al achter hem, Pronk moet hij nog vragen. Hij zoekt ook support buiten de eigen partij, van mensen als Femke Halsema en Frans Weisglas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.