Luikse justitie doet inval bij Dassault

De Luikse justitie verdenkt de Franse vliegtuigbouwer Dassault ervan 3,5 miljoen gulden smeergeld gestort te hebben op de Zwitserse bankrekening van de Vlaamse socialist Luc Wallyn....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Is het vermoeden juist zijn, dan heeft Dassault in 1989 smeergeld betaald om electronische afweersystemen te mogen bouwen in de F16-gevechtsvliegtuigen van de Belgische luchtmacht. Bovendien kreeg Dassault de order om de Belgische Mirages te moderniseren.

In totaal ging het om een order van bijna 700 miljoen gulden. Dassault zou de opdracht gekregen hebben op voorspraak van luchtmachtgeneraal Jacques Lefèvre, de voormalige kabinetschef van de christen-democratische oud-minister Paul Vanden Boeynants.

Het kamerlid Herman Candries (CVP) leverde dinsdag zware kritiek op Lefèvre. Alleen omdat de generaal 'rabiaat in Franse richting' wilde, was de opdracht naar Dassault gegaan. Candries: 'Er waren betere en goedkopere oplossingen.' Voor de BRT-radio wilde hij niet zo ver gaan te zeggen dat hij Lefèvre van corruptie verdacht.

Maar generaal Lefèvre wordt wel genoemd in de zaak van de de Brusselse advocaat Fons Puelinckx, die in Luik in voorarrest zit vanwege het Agusta-schandaal. Puelinckx' zakenvriend Mohamed Bashi - via diens nepfirma Kasma is het Agusta-smeergeld naar de Vlaamse SP gevloeid - heeft verklaard dat de advocaat met Lefèvre over het Agusta-contract contact heeft gehad.

Ook de Luikse Agusta-lobbyist Georges Cywie heeft Lefèvre aangewezen als 'een kanaal voor Agusta'. De luchtmachtgeneraal ontkent overigens iets met de affaire uit te staan te hebben.

Ook Puelinckx heeft dinsdag tegengesproken, dat hij met Lefèvre over de Agusta-helikopters heeft gepraat. Het gesprek zou over een privé-aangelegenheid zijn gegaan. Wel heeft de advocaat nu bekend dat hij Agusta en de SP'er Luc Wallyn in 1988 bij elkaar heeft gebracht.

Alleen Wallyn zou dus met Agusta hebben onderhandeld over de bijna 2,7 miljoen gulden smeergeld, die de Italiaanse helikopterbouwer naar de SP sluisde als dank voor het verwerven van de order om 46 helikopters voor de Belgische landmacht te fabriceren.

Agusta-directeur Guerra had Puelinckx in 1988 opgezocht met de vraag hoe overheidscontracten in België werden geregeld. De advocaat had hem doorverwezen naar zijn vriend Wallyn. Pas in het eindstadium van de onderhandelingen had Wallyn aan Puelinckx gevraagd of hij geen offshore-bedrijfje kende, dat kon dienen om het smeergeld naar de SP te sluizen.

Puelinckx bracht Wallyn in contact met zijn zakenvriend Mohamed Bashi met wie hij de NV Hanneton runt. Bashi was eigenaar van de Panamese firma Kasma. Via de rekening van Kasma kwamen de SP-miljoenen uiteindelijk op de Zwitserse rekening van Wallyn, dezelfde rekening waarop ook het Franse smeergeld terecht zou zijn gekomen, dat de SP echter nooit bereikt zou hebben.

De voormalige kabinetschef van Willy Claes, Johan Delanghe, heeft beroep aangetekend tegen zijn gevangenhouding. De justitie verdenkt Delanghe ervan door Agusta omgekocht te zijn. De SP'er blijft alle aantijgingen ontkennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden