Luif mag niet meer sikkeneuren op Radio 1

Marjan Luif is boos op de VARA, en helemaal op de hoge heren die de programmering van Radio 1 willen omgooien....

Acht jaar, eerst bij de VPRO en daarna bij de VARA, was Luif in De Groentevrouw op Radio 1 de sikkeneurige huisvrouw die bij de groenteboer in perfect Amsterdams het leed in de buurt en de rest van de wereld van persoonlijk commentaar voorzag. De Groentevrouw gaf haar kortom een vrijbrief om elke woensdagochtend een lekker potje te kankeren, bijvoorbeeld over de 'sociale werkster van het buurthuis' die met een paar problematische buurtgenoten een herfstwandeling wil maken ('Nou, en dat moet je natuurlijk nóóit doen! De herfst kan vréselijk depressief zijn voor mensen die 't al zijn').

Drie minuten duurde dat telkens, dus ook mensen die liever naar serieus nieuws luisterden, hoefden zich niet lang te ergeren. Toch is Luifs programma na de uitzending van 16 december plotseling opgehouden te bestaan. Radio 1 wordt volgend jaar volgestopt met verschillende soorten nieuwsprogramma's van precies één uur. Ten koste van De Groentevrouw.

Luif vindt dat gek. 'Ik snap niet dat ze op die manier meer luisteraars willen trekken', zegt ze. Volgens haar heeft De Groentevrouw een vaste schare luisteraars, die 's woensdags om 10 uur speciaal de radio aanzet. Dat heeft nu geen zin meer. Na de uitzending van 16 december kreeg Luif van de VARA te horen dat ze er per direct mee moest stoppen. 'Een vervelende bijkomstigheid', aldus Luif.

VARA-eindredactrice W. Mos zegt de programmamaakster 'zo snel mogelijk' te hebben ingelicht. 'Heel erg melig' wordt ze ervan als nu wordt gezegd dat het wel wat laat is gebeurd. Luif was volgens Mos voortdurend op de hoogte van de mogelijke veranderingen. 'Het is heel vervelend, maar voor op zichzelf staande rubrieken is geen plaats meer. Luif wist al zo lang ze hier werkt, dat dit kon gebeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden