‘Luie pershondjes’ praten over Irak

‘Het conflict-Iran komt eraan, als ik goed geïnformeerd ben. Daar gaat het Nederlandse leger misschien ook naartoe’, zei Hein van Meeteren, zaterdag spreekstalmeester in de Rode Hoed, waar Nederlandse media aan kritische zelfreflectie deden inzake de verslaggeving van de Irak-oorlog....

Als oprichter van de Burgerbeweging Openheid over Irak wil Van Meeteren vooral goede informatie hebben voor zijn belastinggeld en niet bedonderd worden.

In de Irak-oorlog is het beeld bevestigd van een ‘volgevreten lui en vooral volgzaam Hollands pershondje’ schreef oorlogscorrespondent Arnold Karkens voorafgaand ter prikkeling van het debat.

Oud-hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer Hubert Smeets sneert terug dat ook Karskens embedded is, maar dan in het gevolg van gouverneur Karzai.

Een middagje debat met de hoofdredacteuren van het NOS-Journaal en RTL Nieuws, correspondenten, commentatoren en parlementaire journalisten brengt de handicaps in beeld van het volgen van een internationaal conflict. Er is luiheid, vindt historicus Thomas von der Dunk: ‘Rob de Wijk zit al zeventig jaar op de buis, wissel dat toch eens af!’ Hij signaleert ook de angst om vooruit te kijken naar het conflict dat eraan komt.

Er is geen traditie van oorlogsjournalistiek traditie, er is te weinig tijd en geld om dingen uit te zoeken. Zo zou voormalig AD-journalist Jaap Jansen geen week de tijd hebben gekregen om de dreigende betrokkenheid van Nederland bij de Irak-oorlog uit te zoeken. ‘Levert toch niets op.’

Journalistieke collega’s pakken elkaars scoops niet op, zodat die vaak sterven in schoonheid. ‘Deels uit jaloezie’ veronderstelt Joost Oranje, chef verslaggeving NRC Handelsblad.

Freelancer Antoinette de Jong legde de hand op rapporten waaruit bleek dat Uruzgan buitengewoon moeizaam zou worden.‘Waarom gebeurt daar niets mee’, verzucht ze.

De hoofdredacteuren halen hun mensen weg uit gevaarlijke gebieden omdat ze geen dode verslaggevers willen. Zo verbeet Musta-pha Oukbih, NOS-correspondent Midden-Oosten, zich dat hij van zijn baas Henk van Hoorn de laatste vlucht uit Bagdad moest nemen, net voor de oorlog uitbrak. ‘Ik was het er absoluut niet mee eens.’ Oukbih sprak met zichzelf af dat hij de stand van het land zou blijven volgen. Sindsdien is hij er vijftien keer geweest. En zondag vertrok hij naar Iran. ‘Om niet afhankelijk te zijn van CNN en BBC, maar om te weten wat er werkelijk gebeurt. We moeten blijven kijken naar de feiten zoals die ons worden voorgeschoteld. Als we dat niet doen, trappen we in dezelfde fout.’

Jan Hoedeman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden