luie luisteraar

Luie luisteraar: Nederlands Onbekendste Popster en de IJslandse grootheid Ásgeir

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Meindert Talma, Midlake en Ásgeir.

Meindert TalmaBeeld Reyer Boxem

Meindert Talma - Kelderkoorts (Passage/Excelsior)

Meindert Talma, zegt u? Inderdaad, Nederlands Onbekendste Popster - zoals journalist Sander Pleij hem in 2011 in een artikel in Vrij Nederland beschreef. 'Meindert Talma (geb. Surhuisterveen) behoort tot het beste dat de Nederlandse kunst heeft voortgebracht: hij is muzikant, dichter, kunstenaar en autonoom genie', schreef Pleij.

Het was tien jaar stil rond Talma, maar hij is terug met de autobiografisch roman/albumcombinatie Kelderkoorts, een verwijzing naar de Kelderbar van het Groningse Vera. Op de cd wordt hij bijgestaan door de huismuzikanten van platenlabel Excelsior, waaronder gitarist Anne Soldaat.

Het autobiografische Kelderkoorts - 'een roman met een cd of een cd met een wat dik uitgevallen boekwerk' - gaat over de verlegen Talma die opgroeit in Surhuisterveen en Groningen. 'Talma beschrijft zonder ironie maar met humor het culturele klimaat van de jaren negentig in het hoge Noorden, met de Kelderbar als centrum ervan', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer in zijn viersterrenrecensie.

De 'Daniel Johnston van de Friese Wouden', zoals de programmeur van Vera hem jaren geleden typeerde, werkt inmiddels aan een vervolg. Kamer: 'Iets om naar uit te zien, want Talma's stem in zowel zijn literatuur als zijn liedjes is beslist uniek.'

Opener van Klederkoorts Crucifix op YouTube

Albumeshoes/boekcover KelderkoortsBeeld -

Meindert Talma - Kelderkoort op Spotify

Midlake - Antiphon (Bella Union)

Twaalf jaar was Tim Smith frontman van de Texaanse band Midlake. Nu is er een nieuwe zanger, gistarist Eric Pulido, en een nieuw album: Antiphon. 'Het karakter in de stem en tektsen van Pulido ontbreekt, maar juist deze zachtheid blijkt een zegen voor de band', schrijft The Guardian (vier sterren). 'Waar Smith op het vorige album nog vooral angst en het verlangen naar eenzaamheid liet doorklinken, geeft Pulido de band de ruimte om te ademen.'

Midlake werd in 2000 opgericht door een groepje jazzstudenten van het conservatorium van de University of North Texas. Vorig jaar stapte voorman en voornaamste liedjesschrijver Tim Smith onverwacht uit de band om zich te richten op zijn soloproject Harp.

'Het was een bittere pil. Ik denk dat Tim al een poos ongelukkig en ontevreden was en uiteindelijk werd het hem teveel. We waren niet boos op hem, eerder teleurgesteld vanwege de tijd en energie die iedereen jarenlang in de band had gestoken', zegt gitarist Eric Pulido in een interview met 8weekly, die na het vertrek van Smith naar voren werd geschoven als nieuwe zanger van de groep.

Alles ging van tafel en er werden twee nieuwe bandleden aangetrokken. Midlake trok zich begin 2013 terug in de studio en binnen een half jaar werden de liedjes voor Antiphon geschreven en opgenomen.

Officiële video van titeltrack Antiphon op YouTube

Albumhoes AntiphonBeeld -

Midlake - Antiphon op Spotify

Ásgeir - In The Silence (One Little Indian/Konkurrent)

Bijna 30 duizend exemplaren verkocht de jonge IJslander Ásgeir Trausti in zijn thuisland, met 300 duizend inwoners is dat bijna 1 op 10. Het wordt er de bestverkochte plaat aller tijden en wordt later ook uitgeroepen tot beste album van het jaar. 'Een plaat die je niet meteen aan een debutant zou toeschrijven', schrijft De Morgen (****).

Debuutplaat In The Silence is een naar het Engels vertaalde uitvoering van het originele Dýrð í dauðaþögn. De liedjes, voornamelijk geschreven door Ásgeirs vijftig jaar oudere vader, zijn vertaald door John Grant, die Ásgeir leerde kennen in Reykjavik.

In The Silence krijgt vier sterren van Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer. 'Een plaat met zorgvuldig elektronisch omlijste luisterpop, waarin zijn wat hese zachtmoedige stem centraal staat. Die stem doet denken aan Loney Dear en in de hoge registers aan Patrick Watson en Justin Vernon (Bon Iver). De liedjes liggen daar muzikaal ook niet ver vanaf. Ásgeir heeft beslist iets eigens, het duurt even om tot de kern door te dringen, maar de zoektocht is de moeite waard.'

Ásgeir - King and Cross (met John Grant) op YouTube

Albumhoes In The SilenceBeeld -

Ásgeir - In The Silence op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden