luie luisteraar

Luie Luisteraar: M.I.A. op de weg terug, White Denim naar het grote publiek

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Moonface, M.I.A. en White Denim.

Just Fontein
Zangeres M.I.A. Beeld ANP
Zangeres M.I.A.Beeld ANP

Moonface - Julia With Blue Jeans On (Jagjaguwar)

Op Julia With Blue Jeans voegt Moonface weer een nieuwe kleur toe aan het veelzijde palet waarmee de Canadese voorman en liedjesschrijver Spencer Krug zijn muziek maakt. Op debuut-EP Marimba and Shit-drums (2010) klinkt Moonface zoals de titel doet vermoeden: twintig minuten minimalistische marimba en elektronische drums. Op Heartbreaking Bravery uit 2012 kiest de Canadese formatie voor een nieuw geluid, met duidelijk hoorbare invloeden van de door krautrock geïnspireerde muziek van Brian Eno en David Bowie.

En Julia With Blue Jeans On tapt Krug dus wederom uit een ander vaatje: ditmaal is hij de singer-songwriter, alleen met zijn piano. In het nummer November 2011 zingt hij over die verandering: 'Set fire to my music, it wasn't much good anyway/Set fire to these computers, we've had to use them till today'.

'Met het nieuwe geluid weet hij doodeenvoudig weer evenveel indruk te maken als met die radicaal anders klinkende voorganger', schrijft muziekblog Kicking the Habit. 'Een typisch gevalletje minimale middelen, maximale impact.'

Drowned in Sound (8/10) over Julia With Blue Jeans On: 'Niet voortboorduren op muzikale ideeën uit het verleden, maar een album dat voortborduurt op de grote sentimenten: vertellen hoeveel je van iemand houdt en dat je niet meer zonder diegene kan. Als je nog niet verliefd bent is dit een album om tot die tijd verliefd op te zijn.'

Op zondag 1 december staat Moonface op Le Guess Who? Festival in Utrecht.

Moonface - Barbarian op YouTube

Albumhoes Julia With Blue Jeans On Beeld -
Albumhoes Julia With Blue Jeans OnBeeld -

Moonface - Julia With Blue Jeans on op Spotify

M.I.A. - Matangi (Interscope/Universal)

Met plaat nummer vier, Matangi, wil de 38-jarige M.I.A. hoorbaar terrein heroveren na het grauwe, lawaaiige derde album Maya, schrijft Volkskrant-recensent Menno Pot over het laatste album van de 'popkoningin van Aziatisch Londen'. 'En dat zou best wel eens kunnen gaan lukken.'

De Brits-Srilankese M.I.A. (echte naam: Mathangi Arulpragasam) brak door met de platen Arular (2005) en Kala (2007). De dochter van een militante vader, een Tamiltijger, staat bekend als provocatief, brutaal en rebels. Ook de aanloop naar de release van Matangi is niet zonder conflict. Na onenigheid met label Interscope, voor een deel op Twitter uitgevochten, dreigt M.I.A. het album te lekken op internet. Interscope vindt de muziek op Matangi aanvankelijk 'té positief', maar bindt na de dreigementen van M.I.A. uiteindelijk in.

'M.I.A. heeft het licht gezien. Nu ja, Matangi klinkt toch iets minder donker dan we gewend zijn. Maar rebels, positief, controversieel: ze is het allemaal op Matangi. Belangrijker: na het tegenvallende Maya uit 2010 is deze plaat een overtuigende terugkeer naar de vorm van de hoogdagen', schrijft De Morgen.

Matangi kent ook nog een Nederlands tintje: The Partysquad - Ruben Fernhout en Jerry Leembruggen - produceerde de tracks 'Y.A.L.A' en 'Double Bubble Trouble'.

M.I.A. - Bad Girls (YouTube)

Albumhoes Matangi Beeld -
Albumhoes MatangiBeeld -

M.I.A. - Matangi (Spotify)

White Denim - Corsicana Lemonade (Downtown Music)

De Texaanse indieband White Denim maakt rockmuziek, maar haalde er op voorgaande platen van alles bij: jazz, Zappa, americana, latin, punk, Jimi Hendrix. Spannend, maar niet altijd even toegankelijk. Op Corsicana Lemonade is er meer ruimte voor classic rock en rechttoe rechtaan songwriting.

In een interview met The Guardian twee jaar geleden vertelde de band hoe het onder druk stond om popliedjes te schrijven. 'Nu, twee jaar later, lijken ze besloten te hebben dat dat helemaal niet zo erg is', staat te lezen in de recensie (****) van de Britse krant.

Met hulp van Wilco-voorman Jeff Tweedy maakte White Denim een album waarop de abstracte liedjes zonder couplet en refrein hebben plaatsgemaakt voor herkenbare structuren met pakkende refreintjes. The Guardian: 'Deze plaat gaat ze een groter publiek opleveren, zoals El Camino dat deed voor The Black Keys.'

Zien? De band staat dinsdag 14 november in Vera Groningen.

YouTube: White Denim - Corsicana Lemonade

Albumhoes Corsicana Lemonade Beeld -
Albumhoes Corsicana LemonadeBeeld -

Beluister White Denim - Corsicana Lemonade op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden