Luie luisteraar

Luie Luisteraar: Devendra Banhart, Pien Feith en Autre Ne Veut

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door releases, concert- en festivalnieuws en aanstormende talenten. Deze week: Devendra Banhart, Pien Feith en Autre Ne Veut.

Albumhoes Anxiety Beeld
Albumhoes Anxiety

Devendra Banhart - Mala (Nonesuch Records)

Het Spaanse 'Mala' - [mah'-lah] - laat zich naar het Nederlands vertalen als iets van 'slecht, verknipt'. Deze titel zet de luisteraar direct op het verkeerde been. Want met met iedere plaat die Devendra Banhart uitbrengt zaait hij verwarring, schreef Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer al eens over de Amerikaan, die opgroeide in Venezuela.

Devendra Banhart zingt vaak in het Spaans, maar lijkt hier toch echt op de Servische vertaling te doelen - de moedertaal van z'n verloofde Ana Kras. 'Liefje', als je 'Mala' vrij vertaald. En dat past precies bij 'de beste plaat van Banhart van de afgelopen jaren', aldus muziekblog Pitchfork (7,6).

Het is het zevende album van de in 2002 als grondlegger van de 'freakfolk' onthaalde singer-songwriter. In een interview met The New York Times: 'Ik denk niet dat ik beter word, als zanger of gitarist. Maar ik ben comfortabeler met de ruimte waar ik me nu bevind. Ik word beter in het zijn van een slechte zanger, zeg maar.'

Devendra Banhart - Für Hildegard von Bingen

Albumhoes Mala Beeld
Albumhoes Mala

Het album Mala op Spotify

Pien Feith - Tough Love (V2 Records)

'Op Tough Love is Pien Feith erin geslaagd het beste van haar eerdere platen met elkaar te verenigen: de rijke, avontuurlijke popsound van Dance On Time en de zoektocht naar een meeslepend liedje uit haar jaren als singer/songwriter', schrijft Menno Pot van de Volkskrant over de laatste plaat van Feith.

Een hele transformatie; van meisje met een banjo of gitaar op de veranda, tot de laptop en smartphone in Amsterdam-Oost. Ze legde zo'n vijf jaar geleden haar gitaar weg, en ging zich toeleggen op synthesizers en laptop met geluidskaart en Ableton-software.

Feith over het geluid op haar laatste album: 'Het is niet zo dat ik geen achting meer heb voor mensen die eenvoudige, mooie gitaarliedjes schrijven, maar het lijkt wel alsof ik vroeger zó veel naar singer-songwriters geluisterd heb, dat ik daar een beetje klaar mee ben.'

De eerste single At The Blow Up van Tough Love

Albumhoes Pien Feith Beeld
Albumhoes Pien Feith

Titel Tough Love verwijst naar de liefde voor bepaalde muziek, waarvan je in Nederland nooit zult rondkomen. Luister op Spotify

Autre Ne Veut - Anxiety (Software/Mexican Summer/Bertus)

Volgens de geruchten is Arthur Ashin regelmatig te vinden in allerlei karaokebars van Brooklyn, New York. Dat is te horen. Anxiety is in alles een ongegeneerde plaat, schrijft Robert van Gijssel (Volkskrant). Van Gijssel: 'Met hysterische r&b-vocalen: overdreven extatisch en door een heel klein keeltje geknepen, maar soms ook echt ontroerend.'

Anxiety is allesbehalve onopgemerkt gebleven. Een 8,5 in het rijtje Best New Music op Pitchfork en 'zonder twijfel een van de meest sexy platen tot nu toe', in de woorden van het Briste muziekblad NME.

Het was voor Ashin geen creatieve reden om onder de naam Autre Ne Veut te werken. En ook niet om z'n alter ego met mysterie te omhullen. De waarheid is minder sexy: met een master in de psychologie wilde Ashin niet dat Google-zoekresultaten zijn kans om klinisch psycholoog te worden in de weg zouden zitten.

Albumhoes Anxiety Beeld
Albumhoes Anxiety

De single Counting: 'werkelijk afgeladen met wollig warme, ruisende en fladderende synthesizers, die de luisteraar onherroepelijk terugvoeren naar de jaren tachtig'

Autre Ne Veut - Anxiety op Spotify

Muzieknieuws in vogelvlucht

- De Arctic Monkeys hebben aan muziekblad NME laten weten dit jaar nog met een nieuw album te komen.

- Op 11 juni is de release van de nieuwe CD van Black Sabbath, '13' genaamd.

- Peter Banks, een van de oprichters van de symfonische rockband Yes, overleed deze week aan hartfalen.

- Clive Burr, drummer op de eerste drie albums van de legendarische Britse metalband Iron Maiden, overleed deze week op 56-jarige leeftijd.

- Het Belgische festival Dour voegde onder meer Wu-Tang Clan toe aan de line-up.

- Twitter brengt eind deze maand de muziekapplicatie Twitter Music op de markt.

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Blijf op de hoogte en abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist.

Alex Turner, zanger van de Arctic Monkeys Beeld ANP
Alex Turner, zanger van de Arctic MonkeysBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden