Luie flikkers zijn het, meneer!

Het leven is even niet zo goed in het Brabantse land. NAC uit Breda heeft geluk dat RKC uit het naburige Waalwijk nog slechter draait, anders had de club helemaal onderaan in de eredivisie gestaan....

EEN VAN DE slechtste ploegen van de eredivisie weet zich woensdagavond in Breda gesteund door een supportersactie die dezelfde naam draagt als een van de slechtste nummers van The Beatles.

All Together Now heet de actie - er mag deze avond van de KNVB bij hoge uitzondering vuurwerk in het stadion worden afgestoken, oud-spelers laten in de rust zien hoe je moet scoren - waarmee NAC-supporters hun club naar eindelijk weer eens een zege willen schreeuwen.

Dat lukt niet. NAC - De Graafschap (0-1) wordt een slechte, maar spannende wedstrijd. NAC treft paal en lat, De Graafschap vergeet counterend 0-2 en 0-3 te scoren.

All Together Now, want: Komt allen tesamen is Nederlands en de anglomanie heeft ook west-Brabant bereikt. Bovendien herinnert Komt allen tesamen teveel aan de afgelopen maanden en waar het bij NAC nu juist om te doen is morgen, de toekomst!

De doffe Parel van het Zuiden moet weer glanzen! Weg van die vernederende zeventiende positie op de ranglijst! Allen zijn deze woensdagavond inderdaad in het Fujifilmstadion tesamen gekomen om NAC te zien tegen De Graafschap (staat er met een ruziënde selectie en de derde trainer van het seizoen, Jurrie Koolhof, ook al beroerd voor; huurling Louhanepessy op de tribune: 'Het kookt bij ons').

Een bijna uitverkocht huis tegen De Graafschap, de NAC-penningmeester beleeft een mooie woensdagavond. Minder vergaat het trainer Spelbos en zijn spelers. Een concurrent in de onderste regionen gaat met drie punten uit Breda weg. Op de avond van All Together Now zou NAC-trainer Spelbos het liefst alleen zijn.

Van de 21 wedstrijden heeft NAC er dit seizoen slechts drie gewonnen. De eerste divisie (kwam NAC in 1993 voor het laatst in uit) lonkt. Er moet hulp van boven komen. Van al die voetbalmakelaars die dagelijks de namen van spelers naar het Fujifilmstadion faxen is geen heil te verwachten.

En wat heeft NAC aan de steun van collega-verliezers? Een advertentie in De Stem van woensdag; 'CDA, lijst 1, wenst NAC veel succes tegen De Graafschap.'

De redding moet behalve van boven ook van de overkant van de Noordzee komen en de man-in-kwestie schijnt er wel zin in te hebben. De man die dit seizoen maanden meetrainde bij NAC, die in het verleden ladingen doelpunten voor deze club heeft gemaakt, wiens naam woensdagavond massaal door het stadion galmt en die deze avond als altijd keihard raak schiet. Helaas in de pauze.

Pierre van Hooijdonk. De spits van Nottingham Forest, ook al in degradatienood, draaft deze avond weer in een NAC-shirt het veld op en wil graag verhuurd worden aan zijn oude club. Goedkoop is Van Hooijdonk niet.

Wat is er dit seizoen toch mis met NAC?

'Heel veel', zegt Jan Braspenning ('noem mij maar hoofd-terreinknecht') terwijl hij zijn werkzaamheden, zeilen van het veld verwijderen, even staakt. Woensdagochtend, Braspenning is al van zeven uur in de weer in het stadion. 'Maandagochtend om zeven uur was ik hier al aan het werk! Dat bedoel ik: de spelers moeten ook eens hun armen uit de mouwen steken'

Braspenning staat model voor de stem-des-volks ingeval het slecht gaat met een voetbalclub: luie flikkers zijn het, meneer! Braspenning zelf kan zeker niet van lanterfanten worden beticht. Geen terreinknecht in de eredivisie die het zo druk heeft als hij. Het twee jaar oude Fujifilmstadion heeft de slechtste grasmat van de eredivisie.

Een flinke regenbui en het veld is onbespeelbaar. De bovenlaag van het veld is te compact, het dure drainagesysteem onder de grasmat heeft amper een functie. Zelfs het loslaten van honderdduizenden regenwurmen bood geen soelaas.

Terwijl hij achteloos een plasje water van een zeil afschopt zegt Braspenning: 'Heidemij heeft een oplossing beloofd. Het komt wel goed. Volgend seizoen.' Met de grasmat.

En met de club?

'Dat kan niet anders', zegt oud-speler en voormalig manager commerciële zaken Martien Vreijsen. 'Dat het nu zo slecht gaat is onbegrijpelijk. In het eerste jaar in het nieuwe stadion misten we op drie punten Europees voetbal. Belangrijke spelers zijn niet weggegaan, Peter Bosz is erbij gekomen. Het móet goed komen.'

Omdat hij het anders ook niet zou weten en omdat hij zelf niet geheel pijnvrij bij NAC is vertrokken vertegenwoordigt Vreijsen de stroming die vindt dat er 'ergens in de structuur' van NAC 'iets' niet goed zit. 'Dat zie je nu ook weer: Spelbos wil als trainer best bijtekenen maar klaagt dat de organisatie niet deugt. Dat er geen structuur is, geen visie.'

Bredanaar Vreijsen wil er eigenlijk niet al teveel woorden over vuil maken. Hij houdt van NAC en nu hij niet 'in de keuken' kan kijken doet hij er liever het zwijgen toe. De technisch-directeur van de nieuwe Belgische club Germinal Beerschot Antwerpen (de lange naam geeft het al aan: een fusieclub) zit woensdagavond niet in het Fujifilmstadion (de lange naam moést van de sponsor) in Breda. Hij zit bij Feyenoord - RKC op de tribune.

Dus met de club en vooral met het dit seizoen bedroevend slechte voetbal komt het nog wel goed?

'We doen er alles aan', zegt assistent-trainer Ton Lokhof, ook al een echte NAC-er. De oud-international (PSV, Feyenoord) was behalve een getalenteerd voetballer een werkertje die soms als een razende over de grasmat dendere. In zijn huidige functie sjokt hij meestal mismoedigd richting de kleedkamer.

'Als het tegen zit zit het tegen', weet Lokhof. 'Vorige week tegen Vitesse verdienden we minimaal een punt.' Lokhof maakt deel uit van de stroming die bij tegenvallende resultaten altijd heel snel aanzwelt: er moeten nieuwelingen komen, er moeten mensen weg! Vaak behoort een (assistent-) trainer zelf al snel tot diegenen die moeten worden weggestuurd, maar over Lokhof is men bij NAC zeer te spreken.

Over de prestaties van de spelers en over de instelling van sommigen is men uiteraard niet te spreken. Geen club in de eredivisie waar op en rond het veld zoveel mutaties plaatsvonden als bij NAC. Deze club:

wisselt tijdens het seizoen van trainer (Neumann ging, Spelbos kwam); laat een van de betere spelers (Brusselers) vertrekken en probeert hem tevergeefs terug te halen; laat elke week tien spelers, het liefst buitenlanders, op proef meetrainen; slaagt er maar niet in een technisch-directeur te vinden; stelt hockey-bondscoach Oltmans tot algemeen-directeur aan; laat Brazilianen (Cristiano en Sergio) debuteren die niet speelgerechtigd zijn; trekt een juridisch adviseur aan die ook bij NEC juridisch adviseert (oud-Feyenoorddirecteur Nicole Edelenbos); moet lijdzaam toezien dat een van de betere spelers (de Koreaan Noh) vertrekt wegens heimwee; is dolblij met de verkoop van oud-international Glenn Helder die meestal in de persruimte van het stadion naar de wedstrijden keek; zet vijf A-selectiespelers terug naar het tweede elftal; laat vervolgens in de winterstop elke week twintig spelers, liefst buitenlanders, op proef meetrainen.

En kan maar niet winnen.

'Ons enige geluk is dat RKC steeds pech heeft', stelt hoofd-terreinknecht Braspenning vast. Hij lacht om zijn eigen vondst. Twee maanden geleden moest hij ook nog eens lachen. Toen Heidemij de geteisterde grasmat groen kwam schilderen.

Menig thuiswedstrijd, niet deze woensdagavond, schalt er vanuit de luidsprekers van het Fujifilmstadion: 'Het leven is goed in het Brabantse land. . .' Dit nu is een misverstand, weten fanatieke NAC-supporters. Zij dromen van de oude tijden aan de Beatrixstraat. Zij spreken van het Foetsiefilmstadion.

Het zit NAC dit seizoen niet mee. Tegen Feyenoord stond het 1-1 toen de wedstrijd, met nog maar 25 minuten te gaan, definitief werd gestaakt wegens het waterballet. Tegen PSV werd het heel schlemielig 3-4.

Voorafgaande aan deze wedstrijd werd mascotte Harry NAC (een volwassen man in een geel-zwart muizenpak) onwel. Hij stortte ter aarde, er kwamen ziekenbroeders aangehold en het publiek lachte zich een kriek. Leek er in het Fujifilmstadion eens reden tot pret, bleek Harry NAC écht onwel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden