Luidruchtig afscheid van Hells Angel

Bij de begrafenis van de doodgeschoten Rob Schilders werkten de Hells Angels en de politie opmerkelijk soepel samen.

Haarlem - Ongeveer duizend Hells Angels en leden van andere motorclubs hebben zaterdag luidruchtig afscheid genomen van Rob Schilders. Hij werd vorige week op klaarlichte dag op straat doodgeschoten.


Het slachtoffer lag opgebaard in het clubhuis van de Angels, in het centrum van Haarlem. Schilders (52) was jarenlang lid van de club. Vertegenwoordigers van Angels-afdelingen uit de hele wereld, inclusief Canada en Litouwen, druppelden rond lunchtijd binnen. Ook leden van andere clubs kwamen hun medeleven betuigen, op hun luid ronkende Harley-Davidson.


Verkeersregelaars van de Angels en de politie werkten nauw samen om het verkeer in goede banen te leiden. Dat ging opmerkelijk soepel. De motorclub moet doorgaans weinig hebben van het korps. Sommige genodigden hadden een logo met het woord ACAB op hun leren jas; dat staat voor All Cops Are Bastards.


Om half twee vertrok de stoet van het clubhuis naar een begraafplaats in Haarlem-Noord. Honderden belangstellenden keken langs de route naar ruim 160 motoren die de zilverkleurige Mercedes begeleidden waarin de kist van Schilders lag. De imposante stoet was relatief snel voorbij omdat alle kruispunten waren afgezet door de politie.


Het riep herinneringen op aan de geruchtmakende begrafenis van crimineel Sam Klepper in 2000. Klepper werd na zijn liquidatie postuum bevorderd tot Hells Angel; hij was aspirant-lid. De Amsterdamse politie werd destijds fel bekritiseerd omdat deze de rouwstoet van Angels begeleidde en zelfs het verkeer stillegde.


'We doen dit niet speciaal voor de Angels', zei een Haarlemse politiewoordvoerster. 'Het komt vaker voor dat we grote begrafenisstoeten begeleiden. Doorstroming van het verkeer is belangrijk voor de veiligheid.'


Over het motief van de moord op Schilders is nog weinig bekend. Er zijn aanwijzingen dat hij is gedood vanwege een ruzie over drugs.


Na een besloten bijeenkomst in een aula werd Schilders naar zijn laatste rustplaats gebracht. Angels droegen zijn zwarte kist, die werd voorafgegaan door familieleden. De begrafenis werd begeleid door vuurwerk en muziek, onder meer Angel of Harlem van U2.


Schilders is begraven naast het 'broederschapsgraf' van de Haarlemse Hells Angels. Daar ligt onder anderen een clublid dat in 2000 is doodgeschoten in het bordeel Club Esther. In de bloemenzee op de laatste rustplaats van Schilders lag een rood-wit bloemstuk met de letters AFFA. Dat is de lijfspreuk van de club: Angels Forever, Forever Angels.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden