Lui zomereten
'Krrrrt, krrr... Alles goe... Alleen... blikje met truffel vond hij niet zo lekker...' Waarna de mobiele verbinding brokkelt, ruist en verbreekt....
Hier in Reillanne, in de Provence, is de ontvangst van de gsm niet altijd geweldig. Misschien heeft de mistral er iets me te maken, de koude valwind die uit het noorden komt denderen en zelfs de cicaden in de pijnbomen doet verstommen.
Wat zou onze Snuffie inmiddels te eten hebben gekregen?
De fantasie draait op volle toeren, geholpen door pastis en rosé. Er stond nog een blik met 'foie de lotte', zeeduivellever, een dermate onduidelijk product dat we het sinds het gratis ontvangen nog nooit hebben opengemaakt. En blikken ansjovis, maïs, doperwten. Mijn dochter vermoedt dat het beest nu pindakaas moet eten. Vanmiddag gaan we nog maar eens proberen te bellen, vanuit het dorp.
Hier op de camping dobberen we door het zomerse leven. Je merkt toch al dat de zon aan zijn teruggang door de seizoenen begonnen is. De ochtenden zijn fris, de avonden ook, terwijl het daar tussenin nog steeds bloedheet wordt. Koken is iets waar niemand hier veel tijd in investeert. De skottelbraai en gasgrill zijn favoriet; je gooit er wat vlees in of op en het schroeit altijd wel tot iets eetbaars. Ik heb zo'n ding niet, maar het gebrek aan pitten dwingt ook mij tot eenvoud en beperking.
Gisteren maakte ik het me gemakkelijk door op de markt gebraden vlees te kopen dat opgewarmd kon worden. Gewoon in plakjes in een koekenpan met een deksel erop leggen en heel zachtjes, met een sudderplaatje, warmen. Te hard verhitten maakt het taai. Thuis zou ik waarschijnlijk karbonaadjes nemen, van de hals of schouder natuurlijk, want die zijn het vetst en dus het lekkerst. Je bakt ze gewoon in een drup olie op niet te hoog vuur, elke kant een minuut of vijf, zout erop en klaar.
Erbij komt een koude tomatensaus, simpelweg van een blik tomatenblokjes. Druk ze in een kom nog een beetje kapot en breng op smaak met een half teentje knoflook, ragfijn gehakt of fijngeperst (er worden hier op de markt handige raspjes van aardewerk verkocht), zout en iets pittigs, sambal, Tabasco, harissa. Wie wil roert er gescheurde blaadjes basilicum door, of munt.
Daarbij gesmoorde piepers: schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en was ze. Laat uitlekken en doe ze met zout en een lepel of vier olijfolie in een ruime kookpan. Zet op halfhoog vuur en laat smoorbakken, baksmoren, weet ik veel. Voeg na tien minuten de ui en knoflook toe, schep om en smoorbak weer tien minuten. Doe er de specerijen bij en geef ze nog een minuut of vijf.