Lugo, president van de armen

Zijn strijd tegen de Paraguayaanse grootgrondbezitters ten gunste van de arme boeren gaf de geestelijke in de jaren negentig de bijnaam ‘bisschop van de armen’.

Van onze verslaggeefster Linda Nab

Met de overwinning van de 56-jarig Lugo komt er na zestig jaar een einde aan de heerschappij van de rechtse Coloradopartij. Het is ook voor het eerst dat een voormalig bisschop het tot president schopt. Om aan de verkiezingen te kunnen deelnemen legde Lugo in 2006 zijn geestelijk ambt neer. Kort daarvoor was hij als kandidaat voor de oppositie in beeld gekomen toen hij een grote demonstratie tegen de regering leidde.

In de aanloop naar de verkiezingen voerde Lugo een charismatische campagne waarin hij de economische malaise van Paraguay toeschreef aan corrupte politici die regeerden ten koste van de Paraguayaanse bevolking. Hij beloofde dat zijn regering ‘eerlijk’ zou zijn.

Volgens het Vaticaan werd Lugo op 30 mei 1949 geboren in San Pedro del Paraná ten zuiden van Asunción. Hij werd priester in 1977 en werkte vijf jaar lang als missionaris in Ecuador, waar hij in aanraking kwam met de bevrijdingstheologie. Begin jaren negentig werd hij hoofd van zijn congregatie in Paraguay en in 1994 benoemde de paus hem tot bisschop van het bisdom San Pedro. Daar steunde hij de arme boeren in hun strijd tegen de grootgrondbezitters en kreeg zijn barmhartige imago gestalte.

Het afgelopen jaar won de man met de grijze baard en de leren sandalen ook als politicus de sympathie van het volk, dat schoon genoeg heeft van de corrupte elite. Na de overwinning galmde zijn verkiezingsleus, ‘Lugo heeft een hart’, door de Paraguayaanse straten. ‘Ik steun Lugo omdat hij om mensen gaf toen hij nog bisschop was’, vertelde de 19-jarige straatverkoper Pedro Ramirez tegen persbureau Reuters. ‘Ik denk dat hij eerlijk is en niet zal stelen van het volk, zoals alle andere politici wel hebben gedaan.’

Paraguay staat er niet goed voor. Sinds het dictatoriale bewind van Alfredo Stroessner (1954-1989) staat het land bekend als een van de meest corrupte in Zuid-Amerika. Als gevolg leeft ruim 33 procent van de inwoners onder de armoedegrens. Een einde maken aan de grootschalige corruptie zal tot de belangrijkste uitdagingen van Lugo’s presidentschap gaan behoren. Daarnaast wil hij doen waar hij zich al jaren hard voor maakt: de Paraguayaanse grond eerlijk verdelen onder de boeren. Om armoede verder tegen te gaan wil hij buitenlandse investeerders aantrekken.

Lugo is de laatste in de serie aangetreden links georiënteerde presidenten in Zuid-Amerika. Eerder maakten Venezuela, Bolivia, Ecuador, Brazilië, Argentinië, Chili en Uruguay al de omslag. Lugo profileert zichzelf echter liever als ‘onafhankelijk’. Zo distantieerde hij zich vorig jaar van zijn Venezolaanse ambtgenoot: ‘Hugo Chavez is een militair en ik heb een religieuze achtergrond. Mijn kandidatuur is er, anders dan bij Chavez, gekomen op verzoek van de bevolking.’ Zijn gematigde positie blijkt ook uit het feit dat hij voorstander is van het meer liberale idee van een economisch systeem waarin plaats is voor staats- én particuliere ondernemingen.

Volgens The New York Times is het nog wel even spannend of Lugo geen problemen krijgt met zijn transformatie van bisschop naar president. Volgens de grondwet van Paraguay mogen personen met een kerkelijk ambt geen politieke functie vervullen. Het Vaticaan heeft Lugo’s ontslag niet gehonoreerd; een geestelijke wordt immers voor het leven benoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden