Review

Ludwig van Steef de Jong: bijzonder grappig en vernuftig (****)

Waar Beschuit met muisjes de plank misslaat, is Ludwig mooi en vernuftig en Marktplaatsmuziek origineel en grappig.

In de operette Ludwig vertelt Steef de Jong over de levenswandel van koning Ludwig II van Beieren. Beeld Tim Stet
In de operette Ludwig vertelt Steef de Jong over de levenswandel van koning Ludwig II van Beieren.Beeld Tim Stet

De reizende schouwburg is de grootste theatertent op De Parade. Hier staan de publiekstrekkers. Afgelopen weekend - de laatste Paradedagen in Den Haag, voordat het festival naar Utrecht vertrekt - was hier Beschuit met muisjes te zien, een komedie met grote namen op de flyer, zoals die van 'ouwe rotten' Bram van der Vlugt, Nettie Blanken en Frits Lambrechts.

De uitgedoste spelers staan in een huiselijk decor uit vervlogen tijden met pontificaal in het midden een doodskist. Genoeg elementen voor een prima komedie over een gierige familie en een te verdelen erfenis, maar dat valt vies tegen. De grappen in deze 'frisse' bewerking van een oorspronkelijke tekst van Herman Heijermans blijken even antiek als de spelers. Zo is er een notaris die de erfenis moet verdelen en die blijkt zowaar een gluiperd. De werkster spreekt met een grappig volks accent. En er is een barones die 'heurt' zegt in plaats van 'hoort'.

Van de zes spelers maken alleen Van der Vlugt en Blanken indruk met tenminste nog een aardige timing en soms geestige lichaamstaal. Maar al met al is het te weinig en te ouderwets om een half uur de aandacht vast te kunnen houden.

Ondertussen speelt theatermaker Steef de Jong in een veel kleinere theatertent de veel leukere operette Ludwig. Over Ludwig II van Beieren, de koning die bekend stond om zijn liefde voor opera en zijn afkeer van oorlog.

De Jong staat in zijn eentje voor een kartonnen afbeelding van Ludwigs sprookjeskasteel Neuschwanstein. Hij vertelt over Ludwigs levenswandel, waarbij hij razendsnel allerlei rollen voor zijn rekening neemt. Bijvoorbeeld die van keizerin Sissi van Oostenrijk. Hij zingt mooi, soms in samenzang met zichzelf op videoprojecties.

De lol zit hem in het vernuft waarmee De Jong kartonnen rekwisieten, kostuums en videobeelden samenbrengt tot een handzame operette. De fantasie staat daarbij voorop.

Veel simpeler, maar zeker zo origineel als Ludwig is de voorstelling Marktplaatsmuziek, gespeeld en gezongen door Lindertje Mans en Joost Steltenpool. Ze staan in een van de allerkleinste theaters op De Parade, een plek met precies genoeg ruimte voor drie banken publiek en twee performers achter een microfoon.

Meer hebben ze ook niet nodig. Waar het om gaat zijn de liedteksten, die komen integraal van advertentiesite Marktplaats. Uit de rubriek 'Contacten en Berichten' om precies te zijn, wat een rijke bron van tragikomische verhalen blijkt te zijn.

De Marktplaatsliedjes gaan over mannen die onrealistisch mooie vrouwen zoeken. Over een boze schoonmaakster die op zoek is naar werk. En over een oma die niet weet hoe haar nieuwe oven werkt. Bijzonder grappig en slim bedacht, deze prettige voorstelling over klein menselijk leed.

Beschuit met muisjes door Hummelinck Stuurman **
Ludwig door Groots en meeslepend ****
Marktplaatsmuziek door Theater aan het Spui ***

In Westbroekpark, Den Haag. Vanaf 18/7 te zien in Utrecht, daarna Amsterdam: deparade.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden