Lucratieve trip dankzij tweede plaats

De winst in het China Elite Invitatietoernooi in Peking was mede vanwege de goedgevulde prijzenpot een geweldige opsteker voor Bas Drijver-Sjoert Brink en Bauke Muller-Simon de Wijs. Toch was de waarde van dit resultaat moeilijk te beoordelen omdat de lokale Chinese teams geen grote indruk maakten.


In het daarop volgende evenement, de Binhai Cup in Tianjin, zouden Brink-Drijver, nu met van Ricco van Prooijen-Louk Verhees, steviger aan de tand worden gevoeld. Naast de VS, Zweden en drie sterke transnationale formaties namen de twee sterkste Chinese teams deel. Deze krachtmeting was een veel betere graadmeter voor de vorm van het WK-team. Dikwijls speelde Nederland uitstekend, maar ook slopen er soms slordigheden in het spel.


Zo werd tegen China weliswaar gewonnen, maar de omzet was opvallend hoog (72-58 imps in twintig spellen). Nederland speelde agressief en inventief, scoorde voortdurend zelf, maar hield de verdediging bepaald niet gesloten. Een eindsprint bracht Nederland nog op de tweede plaats zodat de Chinese trip in elk geval lucratief was.


De tafelprestatie in diagram 1 was niet florissant.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


---pas


2¿dbl2SApas


3¿paspas3¿


pas5¿dblpas


paspas--


Noord-zuid kunnen 4¿ maken. De schoppenfit kwam nooit in beeld. Zuid, van Prooijen, wachtte rustig af en wilde met 3¿ de deelscore betwisten. Noord, Verhees, kon mogelijk na 3¿ met 4¿ nominaties als 4¿ of 4¿ aangeven. Hij geloofde kennelijk niet in een vier-vier fit in ¿ of ¿ en verhoogde 3¿ rechtstreeks naar de manche. Oost doubleerde vol vertrouwen met twee vaste troefslagen en een opening in west.


West kwam uit met ¿A, getroefd in de dummy. Een ruiten uit noord voor ¿H in oost die ook ¿A meenam. Harten of schoppen na levert één down op. Oost koos voor ¿V, in de dubbele renonce, een onbedoelde, voor Nederland uiterst vriendelijke geste. De leider gooide een harten uit zuid weg, getroefd in noord. Overgestoken naar ¿V en de snit op ¿H voor elf slagen en +750.


Op de andere tafel luidde het contract eveneens 5¿. Maar hier speelde oost, Brink, na de twee troefslagen een kleine harten en zette west, Drijver, ¿H met uiteindelijk ¿B als de downslag.


In diagram 2 is de downvariant makkelijk over het hoofd te zien.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


---1¿


pas1¿2¿3¿


3¿5¿paspas


pas---


West kwam geholpen door het 2¿-bod tegen 5¿ uit met ¿H. (Na elke andere uitkomst dan harten gooit de leider op ¿A een harten af, trekt twee keer troef en troeft de klaveren vrij voor elf slagen). Oost nam over met ¿A en incasseerde ook ¿V. Dan een klaveren uit oost. De leider won ¿A, speelde ¿H en ¿A, gooide op ¿A de laatste harten van zuid weg. Daarna volgde ¿H en een klaveren getroefd. Met een ingetroefde schoppen naar zuid en nog een klaverenintroever. De dertiende klaveren in zuid was nu vrij en de elfde slag.


Kon 5¿ down? Om dat te bewerkstelligen moet oost na twee hartenslagen ook een derde keer harten spelen. De leider troeft in de dummy maar heeft nu een troef te weinig in noord om de klaveren vrij te troeven. Trekt de leider immers niet eerst troef dan troeft oost de eerste ingetroefde klaveren al over en gaat 5¿ down.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden