Lucratieve nepdiploma’s uit failliete feestwinkel

Het was begonnen toen hij wilde solliciteren naar de baan van steward bij de KLM. De vliegtuigmaatschappij vroeg minimaal havo, hij had slechts mavo-4....

Door Peter de Graaf

Na die vervalsing kreeg de 47-jarige Rotterdammer, samen met zijn 49-jarige vrouw, de smaak te pakken. Hij begon nepschooldiploma’s en getuigschriften op internet aan te bieden, eerst op marktplaats.nl, later op marktnet.nl, voor 300 euro per stuk. Hij opereerde onder zes e-mailadressen, waaronder dejuistepapieren@yahoo.com en eindelijkmijndiploma@yahoo.com.

Tussen september 2006 en april 2007 heeft het echtpaar er volgens het Openbaar Ministerie vijftig tot zestig verkocht, van vwo en mavo tot hts bouwkunde en meao elektrotechniek.

Het was een beetje knip-, plak en scanwerk op boekhandelpapier. Maar wel lucratief, aldus de officier van justitie, want de verdachten verdienden er ten minste 15 duizend euro mee. Hij eiste gisteren 15 maanden celstraf (waarvan 5 voorwaardelijk) tegen de man wegens valsheid in geschrifte. De vrouw, die volgens haar advocaat wegens zware psychische problemen niet aanwezig kon zijn, hoorde 12 maanden cel (waarvan 3 voorwaardelijk ) eisen.

‘Ik dacht dat het niet strafbaar was’, verweerde de verdachte zich. Want hij had een Postbus 51-reclame gezien, waarin wordt gewaarschuwd voor ‘niet-erkende diploma’s’. Maar in de overheidsboodschap werd volgens hem ook gezegd dat de uitgifte daarvan niet strafbaar is. Later zei hij wel dat ‘het niet goed voelde’ en dat hij zijn ‘gewetensradio zacht had gezet’. Maar hij had het geld hard nodig. Zijn zaak in feestartikelen ging hartstikke slecht en had hij in de verkoop gedaan.

De advocaten van beide verdachten pleitten gisteren voor vrijspraak. Volgens hen waren de vervalsingen ‘amateuristisch’ en wisten ook de afnemers dat ze nepdiploma’s kochten.

De zaak kwam aan het rollen nadat een school in Eindhoven aangifte had gedaan van diplomavervalsing. Er zijn 22 kopers opgespoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden