Lucia de B. even vrij na 2.300 dagen cel

‘Ik vind het ongelooflijk. Lucia belde vanochtend om half negen vanuit de auto: ik ben vrij!'

Van onze verslaggevers Menno van Dongen en Malou van Hintum

Metta de Noo, drijvende kracht achter het Comité Lucia, had niet meer verwacht dat de Haagse verpleegkundige voorlopig zou worden vrijgelaten. Onlangs diende ze vergeefs een verzoek om vrijlating op medische gronden in – De B. kreeg in 2006 een hersenbloeding. Woensdag bleek dat er een juridische reden is om haar straf na ruim 2.300 dagen in de cel te onderbreken.

De B. (46) is de grootste seriemoordenaar van Nederland volgens het gerechtshof in Den Haag. Ze is veroordeeld tot levenslang voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten. De slachtoffers waren kwetsbare mensen die waren gestorven om ‘medisch onverklaarbare redenen’.

De Hoge Raad beslist over enkele maanden over heropening van de zaak-De B. De advocaat-generaal die deze rechters adviseert, heeft onderzoek laten doen naar de veronderstelde moord op baby A. Daaruit blijkt dat zij waarschijnlijk een natuurlijke dood is gestorven.

Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak van Justitie hebben op grond hiervan besloten de straf van De B. voor ten minste drie maanden te onderbreken.

‘Dat Lucia nu is vrijgelaten, wijst erop dat de zogenaamde moord op baby A. de locomotief is in deze zaak. Als de bewijsvoering daarvan instort, stort de rest ook in’, zegt wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Hij schreef een boek over de zaak, waarnaar in het herzieningsverzoek wordt verwezen.

Stijn Franken, De B.’s advocaat, is ‘eindelijk een keer optimistisch’. Zijn cliënt blijft vrij, denkt hij. ‘Als de Hoge Raad de zaak heropent, kan ze vrij blijven. Ze is hartstikke blij dat ze niet meer in een gevangenisbedje hoeft te slapen.’

Het gerechtshof in Den Haag zegt zich bewust te zijn van de ‘pijnlijke betekenis van de nieuwe situatie’ voor De B. en nabestaanden van veronderstelde slachtoffers. President Verburg van het hof erkent dat het oordeel van een rechter niet per definitie een juiste uitkomst is. Het hof zal het nieuwe onderzoek ‘bestuderen en daaruit waar mogelijk lering trekken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden