Luchtvervuiling doodt 1,2 miljoen Chinezen per jaar

In een nieuwe wereldwijde studie over luchtvervuiling prijkt China met grote voorsprong bovenaan de lijst met meest vervuilde landen. In 2010 zouden er in totaal 1,2 miljoen Chinezen gestorven zijn door luchtvervuiling, goed voor 40 procent van het wereldwijde totaal. Dat meldt The New York Times.

Een man rijdt door een zwaar vervuilde regio in het oosten van China. Beeld null
Een man rijdt door een zwaar vervuilde regio in het oosten van China.

Wereldwijd staat luchtvervuiling op de zevende plaats als het gaat over risico's om te sterven, met in totaal 3,2 miljoen doden wereldwijd. In China neemt luchtvervuiling echter de vierde plaats in. Daarboven staan risico's als een slechte voedselmix, hoge bloeddruk en roken.

Wegens de enorme groei van de Chinese economie werd er een enorme hoeveelheid aan vervuilende fabrieken gebouwd, en verplaatsen tientallen miljoenen Chinezen in de grote steden zich met auto's. De snelwegen zitten dan ook potdicht, en het wordt alleen maar erger. Vervuilende deeltjes in de lucht zorgen er zo voor dat 1,2 miljoen Chinezen vroeger sterven dan normaal. India, dat een gelijkaardige groei kent, heeft daarentegen 'amper' 620.000 vroegtijdige doden wegens luchtvervuiling.

Luchtvervuiling is al jaren een heikel thema in het dichtstbevolkte land ter wereld. Chinezen komen steeds meer in opstand tegen de bouw van vervuilende bedrijven, maar de communistische overheid probeert nieuwsberichten over het thema weg te filteren van het internet en uit de kranten. Delen van de studie 'De kost van vervuiling in China', uitgevoerd door de Wereldbank, moesten geschrapt worden voor publicatie.

Studie uit 2010
De nieuwe data over luchtvervuiling zijn gebaseerd op een studie uit 2010, die in december is gepubliceerd in The Lancet, een Brits medisch tijdschrift. De auteurs besloten om een aantal landen nader te onderzoeken en presenteerden hun bevindingen op internationale conferenties. De statestieken over China werden afgelopen zondag op een bijeenkomst in Peking gepresenteerd.

Vorige maand waarschuwde de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dat 'stedelijke luchtvervuiling wereldwijd tot de grootste veroorzakers van sterfte zal horen in 2050, boven vies water en gebrek aan sanitair'. De organisatie verwacht dat jaarlijks 3,6 miljoen mensen vroegtijdig zullen overlijden aan de gevolgen van luchtvervuiling, met name in China en India.

Mensen proberen zich met mondkapjes te beschermen tegen de luchtvervuiling in Peking. Beeld null
Mensen proberen zich met mondkapjes te beschermen tegen de luchtvervuiling in Peking.
Peking, de hoofdstad van China, gehuld in een waas van mist. Beeld null
Peking, de hoofdstad van China, gehuld in een waas van mist.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden