Luchtverkeersleiders Djibouti vallen in slaap, pesten en kauwen op qat

Het luchtruim boven de Amerikaanse antiterrorismebasis Camp Lemonnier in Djibouti is een chaos en levensgevaarlijk door slapende en qat-kauwende luchtverkeersleiders. Piloten van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen maar ook van burgertoestellen worden regelmatig in gevaar gebracht door het bizarre gedrag van de Djibouti's. Vanuit de basis coördineren de VS de drone-aanvallen op Al Qaida in de Hoorn van Afrika.

Vanuit Camp Lemonnier voeren de VS drone-aanvallen uit op doelwitten in Jemen en Somalië met Predator en MQ Reaper-toestellen. Beeld null
Vanuit Camp Lemonnier voeren de VS drone-aanvallen uit op doelwitten in Jemen en Somalië met Predator en MQ Reaper-toestellen.

Dit meldt The Washington Post vandaag op basis van rapporten van het Amerikaanse leger. Hieruit blijkt dat de lokale luchtverkeersleiders ook op enorme schaal fouten maken en vijandig zijn tegenover de Amerikanen, die ze juist moeten beschermen met hun bewaking van het luchtruim.

De uitgestrekte basis, van waaruit de VS bombardementen uitvoeren op Al Qaida en de Somalische beweging Al Shabaab in Somalië en Jemen, werd na de aanslagen van '9/11' operationeel. Het is gevestigd bij de internationale luchthaven van de hoofdstad. Het kamp is de enige Amerikaanse militaire basis in Afrika.

In tegenstelling tot andere Amerikaanse bases in de wereld, zijn de VS in Djibouti volledig afhankelijk van lokale verkeersleiders. Ze zijn speciaal door de regering van Djibouti aangesteld, met Amerikaans geld, om Camp Lemonnier te beveiligen.

Een inwoner van Djibouti-Stad kauwt op de markt op qat. Tot ergernis van de Amerikanen, doen de luchtverkeersleiders het ook op hun werk. Beeld null
Een inwoner van Djibouti-Stad kauwt op de markt op qat. Tot ergernis van de Amerikanen, doen de luchtverkeersleiders het ook op hun werk.

Videospelletjes

Maar de luchtverkeersleiders vallen regelmatig in slaap tijdens het werk. Om de meldingen over de radio niet te horen, trekken ze een deken over zich heen. Anderen negeren brutaal vragen van piloten omdat ze videospelletjes spelen of vrienden en familie bellen met hun mobieltje.

Omdat velen een hekel hebben aan de Amerikanen en de drone-operaties, laten ze piloten expres rondjes vliegen boven de basis tot de vliegers nauwelijks meer brandstof hebben. Tot afgrijzen van de Amerikanen, kauwen de luchtverkeersleiders ook dagelijks qat, de licht stimulerende drug die verboden is in de VS. De qatblaadjes zijn echter legaal in Djibouti.

Een chef van de luchtverkeersleiders die het in zijn hoofd haalde om ze terecht te wijzen, werd in elkaar geslagen en van de trap geduwd van de verkeerstoren. Een Amerikaanse marine-officier werd bedreigd.

In 2012 en 2013 probeerden de VS de falende luchtverkeersleiders opnieuw op te leiden. Maar het project, dat zo'n 7 miljoen euro kostte, liep op een enorme mislukking uit. De luchtverkeersleiders kwamen gewoon niet opdagen voor de lessen. Ook lieten ze de Amerikanen niet meer toe tot hun luchtverkeerstoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden