Luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd voor eventuele luchtaanval Syrië

Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, waarschuwt luchtvaartmaatschappijen voorzichtig te opereren in het oostelijke deel van de Middellandse Zee in verband met een mogelijke luchtaanval op Syrië in de komende 72 uur.

Archieffoto van een demonstrant die protesteert tegen een Amerikaanse aanval op Syrië in 2017. Beeld AFP

Eurocontrol heeft verklaard dat raketten binnen die periode kunnen worden gebruikt en dat het mogelijk is dat radionavigatieapparatuur wordt verstoord. De VS en andere westerse mogendheden overwegen een militaire vergeldingsactie op Syrië als reactie op de dodelijke gifgasaanval in de Syrische stad Douma. ,,Bij de planning van vluchten in het oostelijk Middellandse Zee/Nicosia moet terdege rekening worden gehouden met de situatie," schreef het agentschap op zijn website.

In VN-Veiligheidsraad stonden de Russen en Amerikanen dinsdagnacht lijnrecht tegenover elkaar. De raad is het niet eens geworden over een onderzoek om te achterhalen of er opnieuw chemische wapens zijn gebruikt in Syrië en welk team specialisten dat moet gaan onderzoeken.

'Straffeloosheid'

Zowel de Amerikanen als de Russen deden voorstellen voor onderzoeken naar de luchtaanvallen in Syrië. Rusland sprak zijn veto uit over het Amerikaanse voorstel te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de gewraakte luchtaanvallen. Twaalf leden van de raad, onder wie de Nederlandse afgevaardigde, stemden in met de resolutie. Bolivia koos de kant van de Russen, die vinden dat de Syrische regering-Assad al is veroordeeld, en China onthield zich.

,,Deze resolutie is wel het minste wat de raad kan doen als reactie op de aanval', zei de Amerikaanse vertegenwoordigster Nikki Haley, met een verwijzing de gifgasaanval in Douma. De Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom reageerde via Twitter. ,,Door het veto op de resolutie om een schuldige te kunnen aanwijzen, neemt Rusland een stevige verantwoordelijkheid op zich", twitterde Van Oosterom. ,,De verantwoordelijkheid voor de straffeloosheid van het gebruik van chemische wapens in Syrië."

Een Russisch tegenvoorstel voor nieuw onderzoek haalde het vervolgens niet. Ook een tweede Russische voorstel om onderzoekers van de wereldwijde toezichthouder op chemische wapens (OPCW) te sturen kreeg niet genoeg stemmen. ,,Ik wil u nogmaals vragen, nogmaals smeken, af te zien van de plannen die jullie smeden voor Syrië'', zei de Russische vertegenwoordiger Vassili Nebenzia tegen Haley nadat de derde resolutie werd afgewezen. ,,De bedreigingen die u uit tegen Syrië maken ons serieus ongerust.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.