Luchtvaartmaatschappij Monarch failliet, 110 duizend Britse reizigers in het buitenland gestrand

Monarch, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van het Verenigd Koninkrijk, is failliet. Zo'n 110 duizend Britse reizigers zijn door het faillissement gestrand in het buitenland. Voor 300 duizend andere gaan toekomstige vluchten niet door. Ruim 2100 Monarch-werknemers dreigen hun baan te verliezen.

Dion Mebius
null Beeld reuters
Beeld reuters

De Britse luchtvaartautoriteit CAA zet in allerijl chartervluchten in om de gedupeerde reizigers van hun vakantieadressen op te halen. Transportminister Chris Grayling spreekt van 'de grootste repatriëring in vredestijd ooit'. 'Dit is een hoogst verontrustende situatie voor Britse vakantievierders in het buitenland. Hen terughalen naar het Verenigd Koninkrijk is mijn topprioriteit.'

Het terugvliegen van alle gestrande reizigers kan wel even duren, waarschuwt Grayling. 'Ik vraag de passagiers om hun geduld.' De totale repatriëringsoperatie neemt waarschijnlijk twee weken in beslag, schat de CAA.

Monarch, de op vier na grootste luchtvaartmaatschappij van het land, vroeg vanochtend uitstel van betaling aan. Volgens topman Andrew Swaffield zijn terroristische aanslagen in Egypte en Tunesië en het instorten van de vakantiemarkt in Turkije de belangrijkste redenen voor de deconfiture.

Monarch was een typische vakantievlieger en vloog naar bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. De luchtvaartmaatschappij vervoerde weliswaar 14 procent meer reizigers dan vorig jaar, zegt Swaffield, maar door de gedaalde ticketprijzen verdiende Monarch 100 miljoen pond (115 miljoen euro) minder.

De in 1967 opgerichte luchtvaartmaatschappij was uitsluitend in de Britse markt actief. Vanaf vijf vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk vloog Monarch naar meer dan veertig bestemmingen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Een jaar geleden verkeerde Monarch ook al in financiële moeilijkheden en dreigde daardoor haar licentie voor het aanbieden van pakketreizen te verliezen. De luchtvaartmaatschappij wist die licentie op het nippertje te redden dankzij een financiële injectie van investeringsmaatschappij Greybull Capital, haar grootste aandeelhouder. Greybull stak toen 190 miljoen euro in het noodlijdende Monarch.

Een jaar later weigert de investeringsmaatschappij opnieuw de knip te trekken. En gaat Monarch dus ten onder. 'Het spijt ons ontzettend dat we Monarch niet hebben kunnen redden', stelt Greybull in een verklaring.

Monarch is al de derde Europese luchtvaartmaatschappij die dit jaar failliet gaat. Alitalia en Air Berlin maakten eerder hun bankroet bekend, na jaren van zware financiële problemen.

Voor de bewoners van de Britse Eilanden stapelt het slechte luchtvaartnieuws zich op: in de afgelopen weken moest Ryanair eveneens honderdduizenden reizigers teleurstellen. De Ierse luchtvaartmaatschappij zag zich genoodzaakt duizenden vluchten te schrappen door een acuut tekort aan piloten. Voorlopig kan Ryanair die problemen echter zelf afhandelen en hoeft de CAA geen chartervluchten te boeken.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Monarch in 1968 is opgericht. Dit klopt niet. De luchtvaartmaatschappij zag in 1967 het levenslicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden