Luchtreiziger moet tijdelijk gehaktbal en steak missen
Reizigers uit Nederland voelen zich besmet. Wie bijvoorbeeld naar Spanje vliegt voor een vakantie, moet bij aankomst in een bak met ontsmettingsmiddel staan....
Op Japanse luchthavens moeten reizigers uit besmette gebieden al langer hun schoenzolen ontsmetten. Australische boeren dringen aan op dezelfde maatregel, terwijl luchthavens in de Verenigde Staten in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. Luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels ook hun menu aangepast. British Airways begon ermee, en afgelopen weekeinde schrapten KLM, Transavia en Martinair ook rund, varken en kip van de kaart. Zij serveren alleen nog vis, gevogelte en vegetarische schotels aan boord. Bovendien kunnen de maatschappijen in veel gevallen de etensresten niet meer kwijt op de plaats van bestemming. Dan wordt voor de terugvlucht een van de toiletten volgestouwd met vuilniszakken en afgesloten.
'Wij serveerden echt geen besmet vlees', zegt een KLM-woordvoerder. 'Maar de reizigers gaven aan dat ze het menu niet meer konden waarderen.' Daarnaast werd het afval van de KLM geweigerd in Zweden en in Noorwegen. Volgens Martinair passen gehaktballen en sudderlappen niet meer 'bij de emotie van de klant'. Bovendien vreest de cateringafdeling voor problemen met de aanvoer en op buitenlandse luchthavens.
KLM moest ook stoppen met diervervoer. Dat kost de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen één tot twee miljoen gulden per week. Alleen tropische vissen in plastic zakken en geteste huisdieren worden vervoerd. Paarden mogen ook niet meer mee. Ook al zijn dat geen evenhoevigen, zij kunnen MKZ wel overdragen.