Luchtmacht Zaïre bestookt Bukavu

Gevechtsvliegtuigen van de Zaïrese luchtmacht hebben maandag bommen afgeworpen boven drie steden in Oost-Zaïre die in handen zijn van rebellen....

AFP; AP; REUTER

AFP, Reuter, AP

NAIROBI/KINSHASA/KALÉMIE

Een hoge militaire functionaris verklaarde tegenover het persbureau Reuter dat Goma, de grootste stad die de rebellen in handen hebben, het eerstvolgende doelwit is van de Zaïrese luchtmacht. Burgers die zich in het gebied bevinden dat door de rebellen wordt gecontroleerd doen er goed aan te vertrekken, aldus een legerwoordvoerder, opdat het Zaïrese regeringsleger het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking zoveel mogelijk kan beperken.

In Bukavu zouden bij de luchtaanval van gisteren ten minste zes doden en twintig gewonden zijn gevallen. Het was de eerste luchtaanval sinds het offensief van de rebellen oktober vorig jaar van start ging.

'Ze vermoorden mensen die zich op grote afstand van het front bevinden', reageerde een woedende rebellenleider Laurent Kabila. 'Waarom doen ze dit? Dit is een terroristische actie.' Kabila zei de oorlog te zullen brengen 'naar de plaatsen waar deze vliegtuigen vandaan komen': 'We zullen zeer krachtige tegenmaatregelen nemen.'

Het Zaïrese regeringsleger heeft in Oost-Zaïre niet meer dan twee vliegvelden in handen, in Kindu en Kisangani.

Volgens de Nederlander Marcel van Soest, die in Goma leiding geeft aan de hulpverleningsorganisatie Artsen zonder Grenzen, zijn er bij de luchtaanval op Bukavu negen doden en 37 gewonden gevallen.

Het bombardement duurde vijf minuten, aldus Van Soest. De bommen kwamen onder meer neer nabij de markt van Bukavu en bij de residentie van de gouverneur. Ze sloegen drie meter diepe kraters. In reactie op het bombardement zijn veel inwoners van Bukavu de heuvels in gevlucht.

De Zaïrese president Mobutu weigert te onderhandelen met de rebellenmacht van Kabila, die een aanzienlijk deel van Oost-Zaïre in handen heeft.

In plaats daarvan heeft Mobutu gezworen dat hij de rebellen keihard zal terugpakken. 'De regering van Zaïre beklemtoont dat zij geen staakt-het-vuren kan overeenkomen met anonieme agressors', aldus een gisteren in Kinshasa uitgegeven verklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden