Luchtig stapt Kromowidjojo over zeldzaam verlies heen

EINDHOVEN - Na een zeldzame nederlaag in eigen huis, een vierde plaats op 'haar' 100 meter vrije slag, zei olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo zich geen zorgen te maken over haar haperende vorm. De laatste race van het weekeinde, de finale 100 vrij, was al weer beter dan de eerdere, sprak ze gespeeld luchtig.

Bij de Europese titelstrijd in Berlijn van komende zomer, het hoofddoel van dit zwemjaar, zal Kromowidjojo 'uitgeruster' zijn en op jacht gaan naar de eerste Europese langebaantitel uit haar fameuze loopbaan. Die lijkt, zeker nu de dominantie van de Zweedse Sarah Sjöström zich uitbreidt, ver buiten bereik.

De onbezorgde houding heeft vooralsnog weinig relatie met de werkelijkheid. De realiteit is dat Kromowidjojo, de flonkerende sportvrouw van het jaar in 2011 en 2012, moeite heeft in topvorm te komen. Ze kampt met een te hoog vetpercentage; een doodzonde in de topsport.

In het zwemmen zorgen die extra kilo's voor een diepere ligging en meer weerstand in het water. De moderne zwempakken drukken zulke lichte plooien vaak weg, maar het lichte overgewicht is ook een uiting van gebrekkige trainingsijver.

De zwemster kwam afgelopen week zelf met dat gewichtsverhaal aanzetten. Ze wilde 'eerlijk zijn' naar zichzelf. 'Ik voel me niet dik, maar ook niet superslank', zei ze.

Haar trainer, Christiaan Sloof, verklapte dat zijn pupil 'minder dan 5 kilo' te zwaar is en dat er hard aan gewerkt gaat worden. Waarna hij meldde dat er eerst tien dagen paasvakantie gevierd gaan worden. 'Ja, die paaseitjes zijn ook lekker', pestte Kromowidjojo de omgeving die zo bezig was met haar gewicht.

In de zwemwereld wordt bezorgd naar Kromowidjojo gekeken. Het hele Nederlandse zwemmodel voor de Spelen van Rio in 2016 is op haar talent gebouwd. Gaat het enorme talent in 2014, dat zij een tussenjaar noemt in de olympische cyclus van vier jaar, soms gebukt onder een gebrek aan motivatie? Heeft zij te veel geproefd van het zoete leven, zoals zij in de maanden na de dubbele olympische triomf van Londen (2012) beleefde?

De voorlopige conclusie is dat de dubbele trainerswissel Kromowidjojo geen goed heeft gedaan. Het stoppen van kampioenenmaker Jacco Verhaeren in 2012 was een klap. Daarna deed Marcel Wouda het coachwerk, maar één wereldtitel, die op de 50 meter vrij in Barcelona, was onvoldoende voor het voortzetten van die samenwerking.

In het najaar werd een nieuwe wisseling van de wacht ingezet. De onervaren youngster Christiaan Sloof ging de beste zwemster van Nederland coachen. Bij de Europese titelstrijd kortebaan van december in Denemarken veroverde Kromowidjojo twee titels. Ze was daar zeer gemotiveerd, om te tonen dat ze de juiste beslissing had genomen door verder te gaan met Sloof. Hij zou meer sfeer in het trainingsbad brengen dan de saaie Wouda.

In de Swim Cup van Eindhoven, vier maanden verder, bleek het resultaat van de samenwerking nog ruim onder de maat. Op het richtinggevende podium van de 100 meter vrije slag nam Sjöström het twee jaar oude baanrecord van Kromowidjojo (52,75 seconden) over: 52,73. De tweede plaats - en de Nederlandse titel - was voor Femke Heemskerk (53,64). Kromowidjojo (53,69) moest ook de Zweedse Coleman (53,66) voorlaten.

Het aantikken van de olympisch kampioene was matig. Het heeft misschien iets te maken met de beperkte hoeveelheid competitiemeters die Kromowidjojo in 2014 heeft gemaakt: 550. Ze komt slechts tweemaal in actie voor de EK van Berlijn. Ze zwemt in Rome in juni en in juli treedt ze op als pauzenummer bij de Europese jeugdkampioenschappen in Dordrecht.

Die inspanning lijkt verdraaid weinig voor het aanscherpen van haar vorm. Volgende week spreekt Kromowidjojo ('Het zal lastig worden Europees kampioen te worden') met Jacco Verhaeren die dan even over is uit Australië. Hij zal haar ijver en discipline aanraden en haar adviseren deelname aan Berlijn 2014 nog maar eens te overwegen.

ZWEMBOND LIJDT HALF MILJOEN EURO VERLIES OP TWEE INTERNATIONALE EVENEMENTEN

Twee toernooien hebben de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) vorig jaar een half miljoen euro verlies opgeleverd. Dat negatieve resultaat werd zaterdag, bij de jaarvergadering van de zwembond, 'zonder morren geïncasseerd', zei KNZB-voorzitter Erik van Heijningen.

Op de World Cup kortebaan van augustus, een toptoernooi waar Ranomi Kromowidjojo een wereldrecord op de 50 meter vrije slag zwom, werd 200 duizend euro verlies geleden. Van Heijningen verzachtte de oorzaak van het verlies. 'De wereldzwembond FINA verzocht ons in februari of wij, met Eindhoven, de vervangende organisatie wilden zijn voor een World Cup. We hadden maar zes maanden voor de marketing en de werving van sponsors.'

In Eindhoven werd ook de Europese titelstrijd Masters gehouden. Daar deden vijfduizend veteraanzwemmers aan mee. De organiserende stichting SIZE rekende erop een forse commissie te ontvangen van alle meewerkende hotels. Daarvoor moest via de website van de EK Masters worden geboekt.

Dat pakte anders uit, erkent toernooidirecteur Paul van den Heuvel. Hij moest drie ton toeleggen op het toernooi. 'Een les voor de toekomst', aldus voorzitter Van Heijningen. Opvallend is dat de KNZB en zusterorganisatie SIZE sinds 2008 al zeven grote internationale toernooien organiseerden. Vijf verliepen zoals beoogd, de twee laatste ontspoorden financieel.

Van Heijningen: 'Wij hebben als bond een eigen vermogen. Deze verliezen worden gedekt uit onze reserves. Daar hebben we ze ook voor beschikbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden