Luchtig en stoer

KEVIN TOMA

Los van de kapsels, kleren en Bruce Willis' kwieke uiterlijk is er helemaal niets verouderd aan Die Hard, de film waarmee regisseur John McTiernan voor altijd een plekje tussen de grote actieregisseurs veroverde. De vaart zit er van begin tot einde flink in, dankzij McTiernans voor die tijd ongewoon snelle cameravoering en montage. En al weet je dat agent John McClane (Willis) het uiteindelijk zal winnen van de (in sappig Duits vloekende) boeven die een complete wolkenkrabber hebben gegijzeld, hoe hij dat in zijn eentje flikt, moet je nog maar afwachten. Wat ook nog steeds uitstekend werkt, is de manier waarop McTiernan snoeiharde actiescènes afwisselt met absurde humor. Telkens is er wel weer een politie-agent of terrorist die een foute beslissing neemt, iets uit zijn handen laat vallen of zich op een andere manier sukkelig gedraagt - zonder dat dit de spanning om zeep helpt. Willis schakelt al net zo geolied tussen luchtigheid en stoer spierballengerol en mag zijn inmiddels klassieke kreet 'Yippee-ki-yay, motherfucker!' slaken. Vanzelfsprekend doet hij dat ook in het vervolg uit 1990, dat als toetje eveneens vanavond wordt uitgezonden. Harlin en zijn scenaristen leveren nogal pueriele actie-onzin, waarbij logica en geloofwaardigheid weinig te zoeken hebben in de plot over terroristen die een volledig vliegveld kapen. Gelukkig zijn er grappige verwijzingen naar deel 1, en trekt Willis ook deze kar met veel enthousiasme en een lekkere dosis zelfspot. 'Alweer een kelder, alweer een lift. Hoezo kan een kerel twee keer in dezelfde stront trappen?'

Die hard

(John McTiernan, 1988)

Die Hard 2

: Die Harder (Renny Harlin, 1990)

RTL 7, 20.30-23.10 uur/23.15-1.45 uur.

Constantine

(Francis Lawrence, 2005) Verfilming van de Hellblazer-stripverhalen, waarvan de held (Keanu Reeves) het midden houdt tussen een privédetective en een exorcist. Hij is een kettingrokende longkankerpatient, die probeert de orde te handhaven in een wereld waarin halve duivels en halve engelen elkaar tolereren, en God en Satan een niet-aanvalsverdrag hebben afgesloten. Constantine is moeilijk serieus te nemen, maar als oppervlakkige instant-camp kan de film heel amusant zijn. Met wijwater, bijvoorbeeld, dat als bestrijdingsmiddel tegen demonen uit sprinklers spuit.

Veronica

, 22.15-00.30 uur.

Hero

(Zhang Yimou, 2002) Om een vijand te kunnen verslaan, is het noodzakelijk eerst zijn ziel te leren kennen. De zwaardvechter in Hero vraagt een van zijn tegenstanders het karakter voor zwaard te kalligraferen. Pas nadat hij een nacht lang het handschrift heeft bestudeerd, om op die manier de ander te doorgronden, gaat hij de strijd aan. Het is een confrontatie die in de film meerdere malen wordt beschreven. In gesprekken tussen de overwinnende held en de koning van Qin, de eerste die alle delen van China onder één bewind bracht, wordt het verhaal in steeds wisselende kleuren en vanuit meerdere perspectieven getoond. Werd de koning door het gevecht van een mogelijke moordenaar verlost, of is het gevaar dat hem bedreigt juist dichterbij gebracht? Waar het in Hero verder ook om draait, Zhangs voorkeur voor een kleurrijke, visuele overdaad blijft onveranderlijk. In de vertraagde martial arts zijn de helden één met de zandstormen om hen heen, met de traag vallende regendruppels, met de onwerkelijk mooie, rondwarrelende gouden bladeren. Daarin worden zelfs de gewichtloze scènes in boomtoppen uit Ang Lee's trendsetter Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) overtroffen.

Arte

, 00.30-02.10 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden