'Luchthaven blijft in Schengen-verdrag' Omstreden magneetpasjes op Schiphol verdwijnen

Het omstreden systeem met de magneetpasjes op Schiphol wordt per 1 mei afgeschaft. Alle reizigers die Nederland via Schiphol willen binnenkomen, worden vanaf die datum weer gewoon op hun paspoort gecontroleerd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dinsdag zal de Tweede Kamer over de maatregelen worden geïnformeerd. Volgens de beide staatssecretarissen betekenen de nieuwe regels niet dat Schiphol tijdelijk buiten het Verdrag van Schengen wordt geplaatst. Vrij reizigersverkeer blijft mogelijk op zogeheten 'intra-Schengenvluchten'. Dan gaat het om passagiers binnen de Schengenlanden die op Schiphol overstappen.

Voor de grenscontroles op de luchthaven zullen 180 extra marechaussees worden ingezet. De maatregelen die beide staatssecretarissen voorstaan, gelden tot 15 december. Vanaf die datum worden de reizigersstromen gescheiden door middel van een glazen wand.

Met het in werking treden van het Verdrag van Schengen op 26 maart konden reizigers uit de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal vrij reizen via Schiphol, zonder hun paspoort te tonen.

Reizigers afkomstig uit Schengenlanden kregen een magneetpas om Nederland binnen te komen. In de praktijk bleek echter dat op de luchthaven de reizigersstromen dwars door elkaar liepen. Dat maakte de methode fraudegevoelig.

Het systeem met de magneetpassen vergde een investering van tien miljoen gulden. Journalisten en kamerleden toonden aan dat het zo lek als een mandje was. CDA'er De Hoop Scheffer stond twee weken geleden tijdens een kamerdebat over de kwestie met een vuist vol magneetpassen achter het spreekgestoelte.

De Tweede Kamer eiste dat Schmitz en Patijn snel maatregelen zouden treffen om te voorkomen dat passagiers illegaal Nederland kunnen binnenkomen. De VVD dreigde een motie van het CDA te ondersteunen, waarbij Schiphol tot 15 december buiten Schengen zou worden geplaatst.

Nog dit weekeinde treden de staatssecretarissen in overleg met de fracties van D66, PvdA en VVD in een poging steun te krijgen voor hun plannen. Dit gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de fracties.

De Hoop Scheffer toonde zich vrijdagavond tevreden met het afschaffen van het pasjessyteem. Volgens hem wordt Schiphol met de hernieuwde paspoortcontrole 'de facto buiten Schengen geplaatst'. D66'er De Graaf zei nog niet op de hoogte te zijn van de maatregelen. 'Ik wil een helder, goed controleerbaar en rechtvaardig systeem. En we moeten niet doen alsof we met Schiphol binnen Schengen blijven als de paspoortcontrole weer wordt ingevoerd.'

Premier Kok verklaarde dat de invoering van het Verdrag van Schengen ook voor de andere landen een kwestie is van vallen en opstaan. Kok: 'Het risico is te groot om door te gaan met de pasjes. Anders krijg je weer debatten met kamerleden die in bloembakken lopen te zoeken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden