Luchtbakkers

Arme Duitsers, een mooie leukemiecel en de toiletdoekjes van Jeroen Krabbé

De geraniums op de cover van De Groene Amsterdammer - een doordenkertje - snijden het thema van de week aan: werkloosheid. Elke dag komen er in Nederland 400 werklozen bij.


De productie telt vier verhalen en een essay, van hoogleraar Paul de Beer. Somberheid is troef, bewijzen de koppen: 'Geen simpele oplossingen', 'Het feest is voorbij', 'Ik ging mijn vrienden mijden' en (boven een stuk over nutteloze banen) 'Luchtbakkers en papierschuivers'.


De Beer gaat het diepst. 'De overheid heeft haar verantwoordelijkheid overgedragen aan de burger, die het probleem vervolgens zelf mag oplossen', is de kern van zijn analyse.


Hij ziet maar één oplossing. 'Dat is het eerlijker verdelen van het beschikbare werk over de werkenden en werkzoekenden.' Voor het zover is, moeten de overheid en de sociale partners erkennen dat het een gezamenlijk maatschappelijk probleem is dat alleen met een collectieve aanpak is op te lossen.


In Elsevier, opgefleurd na de restyling maar nog steeds helemaal zichzelf, beweert Syp Wynia zo ongeveer het tegendeel. Wynia komt met het oog op Prinsjesdag met 'negen ingrepen waar het land van opknapt'. In tip 1 pleit hij voor het kortwieken van 'de polder', oftewel de macht van de ondernemersverenigingen en de vakbonden, de sociale partners.


Werk of het gebrek daaraan, de weekbladen staan er vol mee. Vrij Nederland ging kijken hoe het de Duitsers is gelukt de werkloosheid te bestrijden. Aan de succesvolle neoliberale hervormingspolitiek kleeft een zwarte keerzijde.


'Duitsland is het Amerika van Europa geworden. Op Litouwen na bestaat nergens zo'n omvangrijke lagelonen-sector. Eén op de zes Duitsers wordt door armoede bedreigd.'


Buitenlandmagazine 360 liet journaliste Minke Nijhuis een dossier over Birma samenstellen en plaatst een fijn verhaal over geisha's nieuwe stijl. Seksuele avances zijn niet toegestaan. 'Maar er waren extra's verkrijgbaar: ik koos voor in elkaars ogen staren (één minuut à 1.000 yen) en op het hoofd geklopt worden (één minuut à 1.000 yen).' Het is beter dan werkloos zijn, zullen we maar denken.


De interviews van de week staan in Vrij Nederland (Jeroen en Martijn Krabbé en Femen-boegbeeld Inna Shevchenko) en Elsevier dat hoogleraar hematologie (bloedziekten) Peter Huijgens aan het woord laat. 'Een leukemiecel is een mooie cel, al is het een vreselijke ziekte.'


Hij heeft een vak dat zowel technisch als emotioneel is. 'Want je bent samen met de patiënt. Die moet je vasthouden. Ik kan eigenlijk niets bedenken wat mooier is, in de zin van spanningsvoller. Je kunt 's morgens iemand in bed hebben met wie het goed gaat, 's middags kan hij een enorme infectie krijgen en 's avonds kan hij dood zijn.'


In het gesprek met vader en zoon Krabbé schuurt het soms. Ze botsten vroeger vaak. Dat is voorbij. 'Tegenwoordig staan ze samen op een camping in Vlieland en koopt Martijn vochtige doekjes voor zijn vader omdat die het zo gênant vindt om met een rol wc-papier te worden gezien.'


In de rubriek Zin & Zonde in Vrij Nederland komt comédienne Katinka Polderman aan het woord. Zij levert het citaat van de week: 'Ik ben een recreatieve neuker.'


Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden