'Luchtafweer Serviërs zo goed als vernietigd'

De luchtverdediging van de Bosnische Serviërs is zo goed als vernietigd. Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, dinsdag verklaard....

AFP; AP; REUTER

Reuter, AFP, AP

WASHINGTON/SARAJEVO

Volgens minister Perry is van de luchtafweer van de Bosnische Serviërs in het oosten van Bosnië al niets meer over. 'Als de NAVO op dezelfde voet doorgaat met haar bombardementen en raketaanvallen zal dit binnen enkele dagen ook in het westen van Bosnië het geval zijn. De toestellen moeten er daarna alleen nog voor zorgen buiten bereik te blijven van draagbaar geschut.'

De NAVO heeft dinsdag de luchtacties tegen Bosnisch-Servische doelen voortgezet, de groeiende Russische kritiek ten spijt. Maar woordvoerders ontkenden gisteren met klem dat de organisatie haar lijst met Servische doelwitten heeft uitgebreid, zoals de Bosnische minister van Buitenlandse Zaken Sacirbey zou hebben verklaard.

In NAVO-kringen was commotie ontstaan naar aanleiding van een radio-uitzending met de Bosnische minister. Deze zou hebben verklaard dat NAVO-secretaris-generaal Claes hem maandag had toevertrouwd van mening te zijn dat de Serviërs harder dienen te worden aangepakt. Claes zou Sacirbey ook op de hoogte hebben gesteld van beoogde nieuwe doelwitten.

In een voor de organisatie vrij zeldzame reactie werden de beweringen nadrukkelijk ontkend: de ontmoeting had zondag plaatsgehad, de NAVO bespreekt haar doelen nooit en Sacirbey had zelf al contact opgenomen met de organisatie om te verzekeren dat hij dit allemaal nooit tegen de radio-journalisten heeft gezegd.

Het feit dat de NAVO de zaak zo serieus opneemt, is volgens diplomatieke bronnen een teken dat het bondgenootschap zich zorgen maakt over het verloop van operatie Deliberate Force, die erop is gericht de Serviërs ertoe te brengen het beleg van Sarajevo op te heffen. Na bijna twee weken van luchtaanvallen is er nog steeds geen teken dat het leger van generaal Ratko Mladic ook maar een duimbreed wijkt.

Gisteren waren de aanvallen grotendeels gericht op Servische munitie-opslagplaatsen bij Vogosca, ten noordwesten, en Hadzici, ten westen van Sarajevo.

Volgens de Bosnische Serviërs maken de Kroaten en de Moslims van de westerse aanvallen 'misbruik', door snel toe te slaan nu de Servische militaire infrastructuur is verzwakt. Al een paar dagen melden zowel Kroaten en Moslims territoriale winst. Gisteren veroverden de Kroaten stukken gebied in het westen van Bosnië, waaronder de stad Sipovo en de strategische bergtoppen op de weg naar de Bosnisch-Servische stad Jajce.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden