Luchtactie Israël wekt woede Parijs

De Franse regering is boos op Israël over het ‘extreem gevaarlijke’ gedrag van Israëlische gevechtsvliegtuigen. Op 31 oktober stonden de Franse strijdkrachten in Libanon op het punt zo’n vliegtuig neer te halen....

‘Een catastrofe is maar net vermeden. Twee seconden later zou er een schot zijn afgevuurd, omdat het toestel direct onze troepen bedreigde’, aldus minister van Defensie Michèle Alliot-Marie.

Aan Israëlische zijde wordt gedaan alsof er helemaal niets aan de hand is. ‘Wij weten niets van dit incident’, verklaarde een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten.

Maar de Franse regering wil het daar niet bij laten en heeft Israël gewaarschuwd. De Israëlische ambassadeur in Parijs is bij minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, ontboden. Bovendien heeft minister Alliot-Marie de kwestie bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan aangekaart. Frankrijk heeft de verantwoordelijkheid over Finul, het leger van de Verenigde Naties dat in Libanon zit.

Ook andere landen hebben zich al eerder beklaagd over het gedrag van Israëlische piloten. Die zouden ook schoten in de buurt van een Duits marineschip hebben afgevuurd en er vlak overheen zijn gevlogen.

Ook dat incident werd door het Israëlische leger gebagatelliseerd. Libanon zelf klaagde over een reeks schijnaanvallen op Hezbollah-doelen in Beiroet, omdat die acties indruisten tegen het staakt-het-vuren dat op 14 augustus werd afgekondigd.

Bij het Franse incident ging het eveneens om een schijnaanval. Op minder dan drie kilometer kwamen de Israëlische toestellen verticaal op de Franse posities afgevlogen, ‘wat een duidelijke aanvalspositie is’, aldus minister Alliot-Marie. ‘Onze artillerie heeft grote koelbloedigheid aan de dag gelegd’, stellen Franse militairen. De regels van Finul maken het mogelijk voor VN-eenheden om te schieten, als dat voor zelfverdediging noodzakelijk is.

De situatie in Libanon wordt door het Franse ministerie van Defensie omschreven als ‘kalm, maar uiterst kwetsbaar’. Behalve door de vliegactiviteiten van de Israëli’s loopt de spanning op door ‘pogingen om het wapenembargo te omzeilen’. Daarmee worden illegale aankopen door Hezbollah bedoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.