Luchtaanvallen VS zetten verhoudingen Syrië op scherp

Strijd tegen Islamitische Staat

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van gisteren op vandaag voor het eerst in weken stellingen beschoten van het Al Nusra Front, de Syrische afdeling van al Qaida. Meerdere strijders en twee kinderen werden gedood. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De aanvallen zetten verdere druk op de relatie tussen de VS en de pro-Westerse oppositie.

Rookwolken boven Kobani na door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Beeld afp

De Amerikaanse aanvallen op Al Nusra zijn de eerste sinds 23 september, de dag waarop bombardementen in Syrië begonnen. Die waren toen gericht op Khorasan, een element van Al Nusra dat volgens Amerika aanvallen op het Westen voorbereidde. In de tussentijd hadden de VS zich uitsluitend op Islamitische Staat gericht.

Enkele dagen geleden veroverde Al Nusra echter grote stukken terrein op twee gematigde Syrische rebellengroepen die door Amerika worden gesteund. Deze groepen, de Hazm Brigade en het Syrische Revolutionaire Front, werden daarbij verdreven uit delen van Idlib, een noordwestelijke provincie van Syrië.

Die regio, langs de grens met Turkije, is een centrum voor internationale inspanningen om gematigde rebellengroepen te bewapenen en te trainen voor de strijd tegen IS. Al Nusra veroverde vrijwel alle dorpen ten westen, zuiden en oosten van de provinciehoofdstad Idlib, en maakte bases en wapens buit op de twee pro-Westerse rebellengroepen. Mogelijk zijn dit wapens die ze van de VS hadden gekregen.

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig, de F-35, in de lucht. Beeld anp

Averechts effect?

Opmerkelijk is dat de Amerikaanse jagers voor het eerst ook doelen beschoten van Ahrar al-Sham, een uiterst conservatieve rebellengroep die deel uitmaakt van een invloedrijke coalitie islamistische rebellenbrigades. Ahrar al-Sham gelooft in een staat gebaseerd op strenge islamitische wetgeving, maar is geen onderdeel van Al Qaida.

Het is de eerste keer dat Amerika zich direct mengt in de interne strijd tussen pro-Westerse rebellen en radicale islamisten in Syrië. Maar het effect zou averechts kunnen zijn; in de bredere rebellenbeweging kan de Amerikaanse aanval op Al Nusra, en zeker die op het wat gematigder Ahrar al-Sham, voor aanzienlijke woede zorgen.

Strijders van Al Qaida helpen een gewonde man na vermeende overheidsgestuurde bomaanslagen in Syrië. Beeld anp

Strijd tegen Assad hoofdzaak

Voor de meeste rebellen is namelijk niet het gevecht tegen extremisten, maar de strijd tegen het regime van Bashar al-Assad de hoofdzaak. Al Nusra en Ahrar al-Sham vechten in de voorhoede van die strijd. In de ogen van veel oppositiestrijders verzwakt Amerika met aanvallen op deze groepen de rebellie, en steunt zo indirect het regime. Dat terwijl de VS blijven weigeren om Assads troepen een halt toe te roepen.

Amerika's aanval op Al Nusra en Ahrar al-Sham kan ervoor zorgen dat meer gematigde rebellen hun steun betuigen aan de islamisten. De VS hebben mogelijk toch besloten aan te vallen, omdat Al Nusra door haar recente terreinwinst een cruciale corridor bedreigt van de Turkse grens naar het noordwesten van Syrië. Langs die route voeren pro-Westerse rebellen wapens en materieel aan.

Al Qaidastrijders aan het verwoeste front Al Nusra, afgelopen september. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.