Luchtaanval op woonwijk Jemen: '65 burgerdoden'

Bij een luchtaanval door de Saoedische coalitie op een woonwijk in de stad Taiz in Jemen zouden zeker 65 mensen zijn omgekomen. Ook zijn er tientallen gewonden. Dat meldt Artsen zonder Grenzen, die actief is in het gebied.

Inwoners van Taiz verzamelen zich op de plek waar een luchtaanval heeft plaatsgevonden. Beeld reuters
Inwoners van Taiz verzamelen zich op de plek waar een luchtaanval heeft plaatsgevonden.Beeld reuters

'Van één familie hebben zelfs 17 mensen de dood gevonden', meldt Salah Dongu'du, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Taiz. 'Wij roepen de strijdende partijen op te stoppen met gericht burgers, woonwijken, ziekenhuizen en ambulances aan te vallen en medische staf en humanitaire hulporganisaties in staat te stellen hulp te verlenen aan wie dat nodig heeft.'

Volgens Dongu'du zoeken inwoners met hun blote handen in het puin in de hoop overlevenden aan te treffen. 'Van de 20 ziekenhuizen in Taiz, zijn er nog maar 7 die gewonden kunnen verzorgen - op een inwonertal van 600.000 mensen. Deze 7 ziekenhuizen zijn totaal overspoeld door gewonden en zijn door hun essentiële medicijnen heen.'

Een coalitie van landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, voert sinds maart geregeld luchtaanvallen uit in Jemen om de Houthi-rebellen, die een groot deel van het land in handen hebben, te verdrijven. De landen willen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer in het zadel helpen.

Bij de luchtaanvallen en gevechten op de grond tussen Houthi's en Hadi-gezinde strijders vallen veel burgerdoden.

Amnesty International stelde deze week in een rapport vast dat alle partijen die betrokken zijn bij het geweld in Jemen zich schuldig lijken te maken aan oorlogsmisdaden. De mensenrechtenorganisatie spreekt van een 'spoor van burgerdoden en verwoesting' in het land.

Al Qaida

De gebieden in Jemen die zijn veroverd op de Houthi-rebellen dreigen in handen te vallen van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAS), een onderafdeling van Al Qaida. Lees hier meer.

Rand van hongersnood

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) waarschuwde deze week dat de oorlog in Jemen het land aan de rand van een hongersnood heeft gebracht. De import van voedsel en voorraden van hulporganisaties komen vanwege het aanhoudende geweld niet bij de miljoenen Jemenieten terecht die deze nodig hebben.

Vooral de gevechten rondom havensteden, zoals de zuidelijke stad Aden, bemoeilijken het werk van de hulporganisaties, aldus Ertharin Cousin van het WFP. Maar ook het midden van het land bereiken is lastig. Terwijl het dodental blijft stijgen, valt de gezondheidszorg steeds verder uit elkaar en zitten steeds meer burgers zonder voedsel. Ruim 20 miljoen Jemenieten zouden door het conflict zijn afgesloten van schoon drinkwater.

De schade na een luchtaanval op Taiz, 21 augustus. Beeld reuters
De schade na een luchtaanval op Taiz, 21 augustus.Beeld reuters

Zeven Nederlanders

In Jemen verblijven nog zeker zeven Nederlanders die het land willen verlaten. Van nog eens zes mensen die het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp hebben gevraagd, moet de Nederlandse nationaliteit nog worden vastgesteld.

Volgens een brief van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer gaat het om een gezin van zes Nederlanders in Aden en een gezin van vijf in Ibb van wie er een persoon de Nederlandse nationaliteit heeft. Van de zes die zich recent hebben gemeld bij het ministerie en van wie de nationaliteit nog niet zeker is, wordt de verblijfplaats niet gemeld.

Koenders sluit niet uit dat de aantallen snel weer veranderen. Sinds het Saoedische luchtoffensief in maart begon, zijn 41 Nederlanders en niet-Nederlandse gezinsleden geëvacueerd. De Nederlandse ambassade in Sanaa is sinds februari dicht. Het ministerie probeert Nederlanders in Jemen die zich melden op alle mogelijke manieren te helpen om het land alsnog te verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden