Lucht uit de zorg

Het kabinet houdt vol: de zorg kan efficiënter. Het plan moet zich bewijzen maar het verdient een kans.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens het debat over de zorgfraude in de Tweede Kamer op 5 februari. Beeld anp
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens het debat over de zorgfraude in de Tweede Kamer op 5 februari.Beeld anp

Van gebrek aan vastberadenheid kan minister Schippers niet worden beticht. Ze begon in 2010 haar missie om de druk op te voeren op de medische wereld. Daar wordt geld verspild, is haar overtuiging. Er zit te veel lucht in: onnodige behandelingen, ondermaatse artsen, slecht samenwerkende specialisten. En omdat het rechtsom niet lukte die druk op te voeren, doet ze het nu linksom.

De in december gesneuvelde zorgwet had als doel zorgverzekeraars meer armslag te geven om hun zorg selectief in te kopen. In de goedkopere polissen zou alleen zorg van gecontracteerde zorgverleners nog worden vergoed. Na de ondergang van dat plan in de Eerste Kamer heeft Schippers nu haar alternatief klaar. Nog steeds is het doel verzekeraars aan te moedigen tot selectie. Maar het effect op de vrije artsenkeuze is nu gedempt. Consumenten die genoegen nemen met zorg van geselecteerde artsen, worden beloond met een lager eigen risico (nu maximaal 375 euro per jaar). Wie per se onbeperkte artsenkeuze wil, krijgt die korting niet. Schippers verwacht dat vooral veel ouderen en chronisch zieken gevoelig zullen zijn voor dat voordeel en dat zorgverzekeraars zo alsnog de massa en de macht krijgen om hun greep op de zorgverleners te vergroten. Dat kan niet zonder waarborgen. De machtsconcentratie bij slechts enkele grote verzekeraars blijft een probleem. Het is goed dat de huisarts sowieso van de nieuwe ordening is uitgezonderd, maar voor veel andere kleine, zelfstandige zorgverleners geldt dat niet. Zij dreigen nu toch al vermalen te worden door de grote verzekeringsconglomeraten. Te vaak is het slikken of stikken. Zij krijgen weliswaar een 'onafhankelijke geschillencommissie' om hun conflicten met de verzekeraars uit te vechten, maar het zal nog moeten blijken of dat voldoende is.

Verder zullen de principiële tegenstanders volhouden dat ook in dit plan de portemonnee van de patiënt een rol speelt in de artsenkeuze: wie volledig vrij wil zijn, heeft meer eigen risico. Dat is waar, maar het effect is stukken kleiner dan in het vorige plan. Het systeem moet zich nog bewijzen, maar als het lukt de zorg efficiënter te maken - en onder zorgverleners het kaf van het koren te scheiden - wegen de nadelen niet op tegen de voordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden