Lucas Papademos wordt nieuwe premier Griekenland

Lucas Papademos wordt de nieuwe premier van Griekenland. Hij volgt, na dagen van vergaderen, toch George Papandreou op, die afgelopen weekend aankondigde af te treden. Papademos geldt als een economisch zwaargewicht; hij was jarenlang vice-president van de Europese Centrale Bank.

Lucas Papademos. Beeld reuters

Het bureau van de Griekse president zei vanmiddag in een verklaring: 'De president heeft, na aanbevelingen van de politieke leiders die bij de vergadering aanwezig waren, Lucas Papademos geïnstrueerd een nieuwe regering te vormen.'

Het is ironisch dat de Grieken nu naar Lucas Papademos kijken als redder in hun nood. De gerespecteerde econoom speelde als gouverneur van de Griekse nationale bank een belangrijke rol bij het invoeren van de euro, waarvoor zij nu zware offers moeten brengen.

Maar nu het water de Grieken tot aan de lippen staat, hebben de oude politici afgedaan en willen de Grieken dat de technocraten het roer overnemen en dan vooral technocraten met een Europese achtergrond.

Opleiding
Papademos kreeg zijn opleiding aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology in de Verenigde Staten, waar hij natuurkunde en elektrotechniek studeerde en in 1978 de doctorstitel in de economie haalde.

Na zijn promotie doceerde hij aan verscheidene universiteiten, waaronder Harvard, en publiceerde hij een reeks wetenschappelijke artikelen over macro-economische theorieën en beleid.

In 1994 werd hij benoemd tot gouverneur van de Griekse nationale bank, waar hij later toezag op de overgang van de drachme op de euro. Sommige Grieken mogen misschien terugverlangen naar de oude Griekse munt, Papademos staat bekend als een fervent aanhanger van de euro. Zonder de gemeenschappelijke munt zouden kleine landen als Griekenland zwaar geleden hebben onder de schokgolven van de aanslagen van 11 september 2001, betoogde hij.

Extra aantrekkelijk
Wat hem extra aantrekkelijk maakt in deze crisistijd voor de Grieken is dat hij jarenlang tweede man bij de Europese Centrale Bank (ECB) was onder de Fransman Jean-Claude Trichet. Hij staat achter het opkopen van schuldpapieren door de ECB, maar hamert steeds op de eigen verantwoordelijkheid van landen om hun financiën onder controle te krijgen. De interventies van de ECB mogen volgens hem niet gezien worden als een 'vrijbrief' voor de regeringen van de noodlijdende landen. 'Het gaat om tijdelijke maatregelen. Regeringen kunnen er niet van uitgaan of verwachten dat de ECB hen zal steunen onafhankelijk van hun fiscale en ander beleid', waarschuwde hij onlangs nog.

Dat hij de laatste jaren economisch adviseur was van de impopulaire premier Papandreou wordt hem kennelijk niet kwalijk genomen door de Grieken. Maar het is de vraag hoe lang hun geduld met de redder in de nood zal duren, als hij eenmaal werk moet maken van de keiharde bezuinigingsmaatregelen die de Europese Unie en het IMF Griekenland hebben opgelegd in ruil voor hun steunpakket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.