'Lubitz was onder behandeling van psychiater'

Co-piloot Andreas Lubitz stond al langer onder behandeling van een psychiater en neuroloog toen hij - vermoedelijk met opzet - vlucht 4U 9525 in de Franse Alpen liet crashen. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung vandaag. De krant baseert zich op papieren die donderdag bij de huiszoeking door justitie in beslag zijn genomen.

Media voor het huis van copiloot Andreas Lubitz in Düsseldorf. Beeld afp
Media voor het huis van copiloot Andreas Lubitz in Düsseldorf.Beeld afp

De doktersverklaring die Lubitz had verscheurd en die is teruggevonden, zou stammen van een in Rijnland-Palts werkzame neuroloog en psychiater bij wie hij al enige tijd onder behandeling was. De reden waarom hij het briefje zou hebben verscheurd, zou liggen in het feit dat hij op basis daarvan langere tijd niet meer zou mogen vliegen, aldus de krant.

Duidelijk is inmiddels dat Lubitz onder behandeling was in het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf. Het ziekenhuis bevestigde dat vandaag, maar zei daar ook bij: 'Berichten dat Andreas L. wegens depressie hier werd behandeld zijn onjuist'. Hij meldde zich in februari dit jaar en kwam voor het laatst op 10 maart. 'Het ging daarbij om diagnostische onderzoeken.' Het patiëntendossier wordt vrijdag nog overgedragen aan het openbaar ministerie, aldus de directeur van het ziekenhuis.

Hoe ontdek je de zelfmoordpiloot?

Psychische problemen en het gebruik van antidepressiva betekenen veelal het einde van de carrière van een piloot. Dus wordt erover gezwegen. Hoe gevaarlijk is dat? Lees de analyse van Volkskrant-verslaggever Michael Persson hier:

Onderzoekers vonden bij de huiszoekingen in Düsseldorf bewijzen dat de copiloot psychisch ziek was, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Onder meer medische documenten die wijzen op 'een bestaande ziekte en gepaste medische behandeling' zijn in beslag genomen. Verscheurde ziektebriefjes van de dag van de crash 'ondersteunen het huidige voorlopige oordeel dat de overledene zijn ziekte verborgen hield voor zijn werkgever en collega's'. In de woning werden geen zelfmoordbriefje of aanwijzingen voor een politiek of religieus motief aangetroffen.

Ook in de woning van Lubitz' ouders in Montabaur zijn spullen in beslag genomen. Onderzoekers kwamen daar naar buiten met twee grote blauwe zakken met spullen.

Eerder berichtte de Duitse krant Bild al dat Lubitz in 2009 enige tijd opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting. Hij zou zes jaar geleden aan een zware depressie hebben geleden. Gisteren was al bekendgemaakt dat Lubitz zijn opleiding enkele maanden had onderbroken, maar Lufthansa-CEO Carsten Spohr weigerde daar verder details over te geven. Volgens Bild lag een ernstige depressie aan de basis van deze onderbreking.

De luchtvaartschool van Lufthansa in het Amerikaanse Phoenix zou Lubitz zes jaar geleden een tijdelijk vliegverbod op hebben gelegd omdat de Duitser toen 'niet geschikt was om te vliegen'.

Agenten nemen een computer mee tijdens een huiszoeking in de woning van de ouders van copiloot Andreas Lubitz Beeld getty
Agenten nemen een computer mee tijdens een huiszoeking in de woning van de ouders van copiloot Andreas LubitzBeeld getty

Paniekaanvallen

Lubitz onderging 1,5 jaar lang een psychiatrische behandeling. Hij moest verscheidene keren zijn vlieglessen herhalen wegens paniek- en angstaanvallen, mogelijk als gevolg van relatieproblemen, voor hij uiteindelijk zijn opleiding succesvol afrondde.

Artsen van Lufthansa hadden hem 'fit to fly' verklaard. Wel zou Lubitz een 'bijzondere vorm van geregeld medisch onderzoek' door een arts hebben gekregen, alsmede de codering 'SIC'. Deze codering zou ook op zijn vliegbrevet hebben gestaan.

Een plaatselijke Duitse krant meldt dat Duitse onderzoekers nu bekijken of Lubitz mogelijk recent een relatiecrisis met zijn vriendin heeft gehad of emotionele problemen heeft geleden. Lubitz en zijn vriendin zouden samen zeven jaar in een flat in Düsseldorf hebben gewoond.

Lubitz liet dinsdag vermoedelijk bewust het toestel van Germanwings neerstorten in de Franse Alpen waardoor alle 150 inzittenden, onder wie een 20-jarige Nederlandse uit Deurne, omkwamen. Franse onderzoekers kwamen gisteren naar buiten met een reconstructie van de vliegramp.

De Franse premier Manuel Valls heeft aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa, waaronder Germanwings valt, gevraagd alle informatie over Lubitz bekend te maken. Zo kunnen nabestaanden en anderen volgens Valls begrijpen waarom de copiloot het vliegtuig zou hebben laten crashen.

Wereldwijd roepen piloten op om geen overhaaste conclusies te trekken nu details over de vroegere geestestoestand van Lubitz opduiken, meldt The Independent. Volgens de Duitse pilotenvakbond Vereniging Cockpit (VC) is het te vroeg om besluiten te nemen omdat de tweede zwarte doos met technische gegevens nog niet gevonden is.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat kijken of de regel dat de deur naar de cockpit afgesloten moet zijn, moet worden aangepast, zei hij vandaag.

Internationale regelgeving na de aanslagen in New York in 2001 heeft bepaald dat die deur afgesloten moet zijn. 'Dit is nou typisch een gelegenheid om te kijken of die regel nog in orde is en misschien moet daar een aanpassing van komen', zei hij na de ministerraad. Het is een zaak waar ook de luchtvaartmaatschappijen bij betrokken moeten worden, voegde hij eraan toe.

Dit weten we over copiloot Andreas Lubitz

Als kind had Andreas Lubitz al een droom om vlieger te worden. De droom van de 27-jarige Duitse copiloot van Germanwings eindigde dinsdag tegen een bergwand in de Franse Alpen. Lees hier het profiel door Iñaki Oñorbe Genovesi.

Reddingswerkers zoeken tussen wrakstukken van vlucht 4U 9525. Beeld epa
Reddingswerkers zoeken tussen wrakstukken van vlucht 4U 9525.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden