Lubbers zo goed als zeker van topbaan bij NAVO

Al acht van de zestien NAVO-landen, waaronder de drie belangrijkste Europese bondgenoten, zien in oud-premier Ruud Lubbers een geschikte kandidaat voor de post van NAVO-secretaris-generaal....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De eerste die zich na de drie groten voor Lubbers uitsprak was het kleinste NAVO-land: Luxemburg.

Ook Portugal, Spanje en Italië hebben zich voor hem uitgesproken.

Daarmee heeft Lubbers de steun van acht NAVO-landen (met inbegrip van Nederland). De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot, pleegt de keuze te volgen van de meerderheid van de Europese NAVO-landen. Alleen als Washington ernstige bezwaren heeft tegen een kandidaat, komen de kaarten anders te liggen.

De Nederlandse ambassadeur bij de NAVO, mr L. Veenendaal, heeft dinsdag in de NAVO-raad gevraagd of de zestien landen van de alliantie zich achter Ruud Lubbers kunnen scharen. Formeel heet dat het 'polsen' van de NAVO-partners; maar in feite ligt de belangrijke vraag reeds op tafel of er in de alliantie consensus bestaat over Lubbers.

Zo ja, dan volgt Lubbers Willy Claes op, die zich gedwongen zag af te treden omdat het Belgische parlement hem op verdenking van corruptie in staat van beschuldiging heeft gesteld.

Maar met name Denemarken verzet zich nog.

De Deense regering heeft haar eigen kandidaat, de liberale oud-minister van Buitenlandse Zaken Uffe Ellemann-Jensen.

Kopenhagen weet zich vooralsnog gesteund door IJsland en Noorwegen. Ellemann-Jensen, door de Deense regering omschreven als een 'uitstekend diplomaat', is tot nu toe de enige officiële kandidaat.

Zijn probleem is dat Frankrijk hem niet wil, omdat hij het Frans niet machtig is. Bovendien werken de Deense protesten tegen de Franse kernproeven in zijn nadeel.

De Nederlandse regering laat intussen aan alle kanten doorschemeren dat zij Lubbers officieel voordraagt als de 'consensusmachine' hem als de zekere winnaar aanwijst.

De alliantie wil de benoeming van haar nieuwe secretaris-generaal uiterlijk medio november afronden. De nieuwe NAVO-chef zou dan eind november al de wintervergadering van de ministers van Defensie in Brussel kunnen leiden.

Begin december komen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om onder andere te beslissen over het 'hoe en waarom' van de uitbreiding van de alliantie met Polen, Hongarije en Tsjechië. Bovendien moet de NAVO haar plannen afronden voor de vredeshandhaving in Bosnië-Herzegowina. Die plannen moet klaar zijn, als de oorlogspartijen binnenkort een vredesakkoord zouden sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden