Lubbers zal stem geven aan Hirsch Ballin

CDA-minister van Justitie Hirsch Ballin krijgt ook bij de kamerverkiezingen de volle steun van premier Lubbers. De vertrekkende ministerpresident zal komende dinsdag demonstratief op hem stemmen, en niet op lijsttrekker Brinkman....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Met zijn publieke stemverklaring neemt Lubbers openlijk stelling in het conflict rond de minister van Justitie. Hirsch Ballin is in opspraak geraakt door uitspraken over de gevaren van een paarse coalitie, een kabinet zonder CDA. Lubbers zei 'een signaal' te willen afgeven: 'mijn stem geven aan iemand die principieel godsdienstig is'.

Op een spreekbeurt suggereerde Hirsch Ballin vorige week dat een kabinet zonder CDA kan leiden tot een situatie waarin ouders met een mongooltje 'zich als het ware moeten excuseren dat ze het niet hebben laten wegmaken'.

De minister heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden aan mensen die door zijn uitlatingen zijn gekwetst. Hij deed dat nadat de oppositiepartijen D66 en VVD hadden laten weten geen trek te hebben in de terugkeer van Hirsch Ballin op het departement van Justitie.

Ook PvdA-minister Van Thijn van Binnenlandse Zaken zei deze week grote moeite te hebben samen met Hirsch Ballin opnieuw in één kabinet te gaan zitten. Hij noemde de uitspraken van de CDA-minister 'fundamentalistisch' en 'immoreel'.

Daarop ontstak Lubbers in grote woede. Hij keurde de uitval van Van Thijn ('hij is uit z'n bol gegaan') scherp af. In reactie zei de PvdA-minister zich van de verwijten van de premier niets aan te trekken.

Lubbers stelde in Gorinchem dat zijn stem op Hirsch Ballin niet mag worden gezien als een diskwalificatie van lijsttrekker Brinkman. 'Elco Brinkman zal mij dit niet kwalijk nemen.' Maar of het zo simpel ligt, is de vraag. Zo werd een optreden van Lubbers en Brinkman in het TROS-programma De TV Show vrijdagavond een dag voor de opname afgezegd. De afspraak was twee maanden daarvoor gemaakt, op initiatief van de CDA-top. Het leek Lubbers nu echter niet meer het juiste moment samen aan één tafel te zitten, gezien de situatie tussen beide CDA-topmannen, aldus programmamaker Ivo Niehe.

De publiciteitsmachine van het CDA hapert toch al flink. Zo weigert minister Hirsch Ballin vandaag voor de TROS-radio in debat te gaan met zijn collega Van Thijn. Hirsch Ballin is kwaad over recente uitlatingen van zijn collega-minister in de pers. Lijsttrekker Brinkman ziet op zijn beurt definitief af van een optreden zondagavond in het KRO-programma Brandpunt. De KRO heeft de toorn van Brinkman gewekt door de uitzending over het omstreden commissariaat van de CDA-lijsttrekker.

Uit de laatste Politieke Barometer van het bureau InterView blijkt dat de PvdA wegloopt van haar concurrenten. De partij van lijsttrekker Kok zou nu kunnen rekenen op 36 kamerzetels, twee meer dan begin deze week, maar een verlies van dertien vergeleken met de kamerverkiezingen van 1989.

Het CDA zakt van 33 naar 32, een verlies van 22 zetels. De VVD gaat van 22 naar 29, D66 van twaalf naar 28 en GroenLinks van zes naar zeven (drie minder dan begin deze week). De kleine christelijke partijen SGP, GPV en RPF kunnen elk op drie zetels rekenen, de Centrumdemocraten stijgen van éeéen naar drie zetels. Nieuwkomers zijn de Socialistische Partij (twee zetels), het Algemeen Ouderenverbond (drie) en de UNie 55+ (één zetel).

InterView waarschuwt dat de laatste dagen nog flinke veranderingen kunnen optreden. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt nog geen keus te hebben gemaakt.

Het bureau voorspelt dat de PvdA dinsdag tussen de 33 en 39 zetels krijgt, het CDA tussen de 30 en 35, de VVD tussen de 26 en dertig en D66 tussen de 24 en dertig.

Zie ook pagina 25

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden