Lubbers wil meer kerncentrales in Nederland

Nederland kan met een gerust hart meer kerncentrales bouwen. De reactoren zijn veiliger geworden en afval wordt steeds meer gerecycled. ‘Vanuit technologisch standpunt zijn we er klaar voor’, zegt oud-premier Lubbers....

ANP

Lubbers is tegenwoordig voorzitter van de raad van toezicht van Energie-onderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten. ‘Er is geen principiële reden meer waarom we in Nederland niet meer kerncentrales zouden bouwen’, aldus Lubbers.

Volgens hem komt ongeveer 35 procent van de energievoorziening in Europa uit kerncentrales. ‘In Nederland is dat drie procent, dus we lopen uit de pas. Het ligt in de rede dat je meer in Nederland gaat doen.’

In het interview spreekt Lubbers van een ‘nucleaire renaissance’. Ongelukken met centrales in het Amerikaanse Harrisburg (1979) en Tsjernobyl (1986) maakten uitbreiding van deze energiewinning omstreden en veelal onbespreekbaar. ‘We zitten nu in een ander tijdvak. De tijd van de slorigheid is voorbij’, meent Lubbers.

Volgens de oud-premier wordt kernenergie voor overheden steeds interessanter, mede onder druk van de milieustrijd tegen de broeikasgassen. Markt en consumenten vragen om steeds meer energie, maar de CO2-uitstoot moet omlaag. ‘Iedereen weet natuurlijk dat kernenergie schoon is, als het om de klimaatveranderingen gaat. Er komt geen CO2 vrij.’ Lubbers laat zich niet uit over waar nieuwe centrales mogelijk moeten komen.

Het kabinet zet niet in op de komst van meer kerncentrales, zo is deze zomer nog vastgelegd in het energierapport van minister Brinkhorst (Economische Zaken). Al wordt nieuwbouw hierin ook niet uitgesloten. Wel overweegt het kabinet Nederlands enige kerncentrale in Borssele langer openhouden, tot 2033.

Nuttig hergebruik van kernafval is volgens milieuorganisatie Greenpeace een ‘sprookje’. De problemen rond kernenergie zijn niet opgelost. ‘Het is een prehistorische energiebron. Daarop inzetten is onverstandig. Dat stelt de echte oplossingen van schone energie uit’, aldus R. Teule van Greenpeace.

Haar organisatie zal mogelijk proberen een gesprek tussen Lubbers en de Nederlandse directeur van de milieuorganisatie te organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden