Lubbers vindt: 'Smerigheid kent geen tijd'

'De lastercampagne is op een hoogtepunt', vindt Lubbers. Maar het uitgelekte VN-rapport is niet mis en meldt vele grijpgrage handen, onwelkome omhelzingen en betastingen....

Het is een reguliere vergadering over personele aangelegenheden van de VN-organisatie. Niemand kan dan enig vermoeden hebben van het desastreuze verloop, waardoor niet alleen de Hoge Commissaris in ernstige verlegenheid wordt gebracht, maar uiteindelijk ook zijn baas Kofi Annan.

Die ochtend zit één vrouw aan tafel, de 51-jarige Cynthia B. De Amerikaanse is al twintig jaar VN'er. Als zij na de vergadering de kamer wil verlaten, staat ook Lubbers op. Hij legt plotseling en zonder een woord te zeggen zijn handen om haar middel. Hij trekt haar van achteren naar zich toe, doet een stap naar voren, drukt zijn kruis tegen haar billen en houdt haar zo een poosje vast.

Cynthia B. vertelt dit aan de onderzoekers van the Office of Internal Oversight Services (OIOS), de interne waakhond van de VN. Na lang aarzelen heeft ze officieel haar beklag gedaan bij deze commissie. Niet op de laatste plaats omdat ze in Genève steeds opnieuw met de gebeurtenis wordt geconfronteerd en er zelfs mee wordt gepest.

Op het moment dat Lubbers de vrouw naar zich toetrekt, zijn er nog twee andere mannen in zijn kamer. De één vertelt de onderzoekers dat zijn baas zich onfatsoenlijk gedroeg, de ander zegt niks te hebben gezien. De eerste, de personeelschef, pakt lachend de vrouw precies zo beet als Lubbers vlak daarvoor heeft gedaan.

De onderzoekscommissie stuit op meer klachten van vrouwen, die zich door hem geïntimideerd hebben geweten. Ze willen anoniem blijven, bang als ze zijn voor represailles.

Zo nodigde Lubbers één van hen bij hem thuis in Genève uit met de bedoeling er verder te werken. Van werken kwam niets. Hij sprak alleen maar over persoonlijke zaken, kwam vlakbij haar zitten en raakte haar op een 'seksuele manier' aan. De VN-medewerkster verliet onmiddellijk zijn woning.

Een andere vrouw beklaagde zich over Lubbers' grijpgrage handen en zijn omhelzingen tijdens een officiële gelegenheid. Een derde werkneemster zei dat ze was betast, op haar post in de buurt van een vluchtelingenkamp, terwijl ze daarvan absoluut niet was gediend.

Tegen een vierde maakte hij een aantal keren onwelkome avances. Hij nodigde haar op zijn hotelkamer om daar met de Hoge Commissaris het bed te delen.

Het oordeel van de onderzoekers onder leiding van Dileep Niar is snoeihard. In de zomer van vorig jaar overhandigen ze een rapport aan Kofi Annan, waarin ze spreken van een 'patroon van seksuele intimidatie' in het gedrag van Lubbers. Ze verwijten hem zijn gezag te misbruiken bij zijn pogingen de uitkomst van het onderzoek te beïnvloeden. Ten slotte wordt ook zijn integriteit voor het uitoefenen van zijn functie in twijfel getrokken.

Het rapport gaat in een la en de inhoud blijft geheim. Lubbers krijgt een ferme reprimande van zijn baas, die zegt dat de beschuldiging 'ongewenst fysiek contact' niet kan worden hard gemaakt. Lubbers wordt wel kwalijk genomen dat hij de bevindingen van de onderzoekers niet afwacht maar ongehinderd de tegenaanval kiest.

NU, ruim een half jaar later, ligt het rapport op straat, de Engelse krant The Independent kwam er vrijdag als eerste mee. Volgens Lubbers heeft 'een maanden durende lastercampagne nu zijn hoogtepunt gevonden'. Hij is woedend vooral om zijn echtgenote en zijn gezin, zegt hij. 'Smerigheid kent geen tijd. Mijn echtgenote is ruimdenkend en zij weet als geen ander dat in mij vrouwvriendelijkheid, hoffelijkheid en hartelijkheid de sleutelwoorden zijn. Vunzigheid past daar niet bij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden