Lubbers: Nederland heeft meer migranten nodig

Oud-premier Ruud Lubbers pleit voor een forse wijziging van het asielbeleid. Hij vindt dat Nederland ‘ruimhartig’ asielzoekers en kennismigranten moet toelaten.

ANP

De voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties verwijst naar het gevecht dat landen voeren om goede, geschoolde werknemers. ‘Onorthodox beleid is nodig. In plaats van ‘nee, tenzij', moet het roer om naar ‘ja, mits’ als het gaat om de toelating van vreemdelingen.’

Lubbers vindt dat Nederland nu te veel nadruk legt op het uitzetten van asielzoekers. ‘Een restrictief karakter en inefficiënte uitvoering kenmerken ons asielbeleid. Hierdoor gaat veel talent verloren.’ De oud-premier verwacht dat een soepeler toelatingsbeleid Nederland ook aantrekkelijker maakt voor buitenlandse investeeerders.

Hij waarschuwt dat de huidige, lange asielprocedures ten koste gaan van buitenlands talent dat naar Nederland komt. Bovendien hebben hoogopgeleide vluchtelingen, bijvoorbeeld artsen, vaak moeite om volledig te worden erkend. ‘Ondanks een groeiend artsentekort worden tientallen gevluchte artsen per jaar uitgesloten om in de Nederlandse gezondheidszorg aan de slag te gaan’, aldus Lubbers. ‘Trage besluitvorming moet worden voorkomen en mag vlotte participatie van asielzoekers niet in de weg staan.’

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie werkt aan nieuw beleid om de asielprocedures te versnellen. Ook heeft het kabinet nieuwe regels gemaakt die het bedrijven makkelijker maakt om kennismigranten naar Nederland te halen. Lubbers noemt dat ‘een eerste aanzet’.

Ruud Lubbers (Martijn Beekman/ de Volkskrant) Beeld
Ruud Lubbers (Martijn Beekman/ de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden