Lubbers' bom-onthulling geen nieuws

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Voor de horden actievoerders die decennialang over de hekken van de vliegbasis Volkel klommen, is het wellicht een geruststellende gedachte: ze vochten er niet tegen windmolens. De kernbommen waar ze zo boos over waren, lagen er inderdaad. Sterker: ze liggen er nog steeds. De definitieve bevestiging kwam maandag van oud-premier Ruud Lubbers in het tv-programma De Tijd Vliegt: De Koude Oorlog, van National Geographic.

Lubbers bevestigt dat in ondergrondse kluizen in de Brabantse gemeente 22 Amerikaanse atoombommen liggen opgeslagen. 'Als je nu naar Volkel gaat, dan hebben we nog steeds onderdelen liggen die een functie vervullen in het nucleaire. Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, want volgens mij is dat absoluut zinloos.'

De aanwezigheid van de bommen is een van de slechtstbewaarde nationale geheimen. Het gaat om kernbommen van het type B61, die in militaire kringen gelden als sterk verouderd. Ze werden in de jaren van de Koude Oorlog in West-Europa gestationeerd als tegenwicht tegen de conventionele overmacht van het Warschaupact. De zeggenschap ligt bij de VS, die ze onder NAVO-vlag aan Nederlands gevechtsvliegtuigen kunnen hangen.

Opeenvolgende kabinetten ontkenden de aanwezigheid van de bommen, maar de laatste jaren is er geen houden meer aan. In 2010 onthulde de voormalig jachtvlieger Steve Netto dat ten tijde van de Cubacrisis van 1962 vijftig kernbommen in Volkel klaarlagen om te worden ingezet. In 2008 bleek uit een uitgelekt intern onderzoek van de Amerikaanse luchtmacht dat de veiligheid van de in Europa opgeslagen Amerikaanse kernwapens, waaronder die in Volkel, te wensen overliet.

Omdat de bommen officieel strikt geheim zijn, is niet bekend waarom ze er na de Koude Oorlog nog steeds liggen. Het meestgehoorde argument is politiek van aard: in de NAVO geldt de aanwezigheid van Amerikaanse wapens op Europees grondgebied als een bevestiging van de militaire band tussen de VS en Europa. Nog af en toe klinkt er verzet in Volkel.

ONTHULLINGEN VAN RUUD LUBBERS

OUDER WORDEND, PRAAT DE 'RECORDPREMIER' VAN 1982 TOT 1994 STEEDS MAKKELIJKER EN OPENER. OP RIJ:

-MáXIMA

EERDER DIT JAAR ONTHULDE LUBBERS DAT BEATRIX VOOR KONING WILLEM-ALEXANDER JARENLANG EEN STA-IN-DE-WEG WAS BIJ HET ZOEKEN NAAR EEN PARTNER.

-BOUTERSE

IN 2010 ZEI HIJ DAT ZIJN KABINET IN 1986 PLANNEN HAD OM DE SURINAAMSE LEGERLEIDER DESI BOUTERSE AF TE ZETTEN.

-BEATRIX

EN IN 2005 DAT DE KONINGIN HAAR VOORKEUR VOOR KANDIDAAT-MINISTERS NIET ONDER STOELEN OF BANKEN STAK.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden