Lubach zet benoeming farao op Kameragenda

Heeft Nederland binnenkort een farao? De Tweede Kamer zal zich daarover moeten buigen nadat tv-presentator Arjen Lubach een burgerinitiatief is gestart voor zijn benoeming als eerste 'Farao der Nederlanden'.

redactie
'Farao der Nederlanden Arjen Henrik I' Beeld Facebook
'Farao der Nederlanden Arjen Henrik I'Beeld Facebook

De presentator van het VPRO-programma Zondag met Lubach riep gisteren in de uitzending de Nederlandse bevolking op hem als farao te laten erkennen. Met meer dan 40 duizend handtekeningen onder zijn burgerinitiatief komt het onderwerp nu op de agenda van de Tweede Kamer.

Lubach onderneemt dit als protest tegen de monarchie. In het programma sprak hij zijn ongenoegen uit over het feit dat je koning kan zijn, enkel en alleen omdat je moeder koningin was. Vanochtend was Lubach al halverwege. Toen De Wereld Draait Door vanavond het initiatief besprak, ging de teller al snel over de 40 duizend heen.

Inmiddels is het initiatief door meer dan 52 duizend mensen ondertekend. 'De farao is jullie zeer dankbaar', staat te lezen op de Facebookpagina van Zondag met Lubach.

Farao Arjen Henrik I

Wie Arjen Lubach graag zou zien als de eerste farao der Nederlanden kan het burgerinitiatief ondertekenen op de website Faraodernederlanden.nl. Lubach schrijft daar onder meer: 'Wij, burgers van Nederland, constaterende dat ons land behoefte heeft aan een farao, overwegende dat Arjen Lubach voor deze functie het meest geschikt is, verzoeken de Tweede Kamer Arjen Henrik Lubach, geboren 22 oktober 1979, te erkennen als de eerste farao der Nederlanden Arjen Henrik I.'

Als het Lubach lukt via het burgerinitiatief benoemd te worden als farao staat Nederland een heuse farao-dynastie te wachten: de titel zal alleen te verkrijgen zijn door het erfrecht, meldt Lubach op de website. Ook zal 22 oktober, de geboortedag van 'farao Arjen Henrik I', voortaan erkend worden als nationale feestdag. Daar hoort natuurlijk ook het 'nationale faraolied' bij, 'dat afgespeeld moet worden bij binnenkomst van de farao en leden van zijn familie'.

(Tekst loopt door onder video)

Burgerinitiatief

Het burgerinitiatief is in het leven geroepen zodat iedereen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kan laten zetten. Het moet altijd een nieuw voorstel zijn en over een onderwerp gaan waar de Tweede Kamer over gaat, privéonderwerpen mogen dus niet. Een commissie van de Tweede Kamer beoordeelt of een voorstel aan de voorwaarden voldoet.

Als de farao-kwestie daadwerkelijk in de Tweede Kamer besproken wordt, is Lubach van plan naar Den Haag te gaan om zijn plannen toe te lichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden