LTO lanceert verzekering varkenspest

LTO Nederland gaat varkenshouders dit najaar aansporen zich te verzekeren tegen vervolgschade na uitbraken van ziektes als varkenspest en MKZ....

De nieuwe polis 'Porcopol' dekt niet de relatief nieuwe en onbekende wegkwijnziekte. De verzekering kan alleen slagen als tenminste de helft van alle varkensboeren zich aansluit.

'Tot nu toe is er weinig animo geweest voor een verzekering tegen vervolgschade', zegt H. Boelrijk, secretaris van de vakgroep LTO Varkenshouderij. 'Maar we denken dat de uitbraak van MKZ dit jaar veel boeren toch weer aan het denken heeft gezet over hun bedrijfsrisico's. Dit najaar organiseren we een groot aantal voorlichtingsbijeenkomsten.'

De verzekering werd uitgedacht om een veterinaire varkensheffing van toenmalige Landbouw-minister Van Aartsen te voorkomen. 'Het is moeilijk te voorspellen wat er gebeurt als de verzekering er niet komt', zegt R. Huirne, hoogleraar agrarische bedrijfseconomie. 'Maar als de overheid de rug rechthoudt, is de consequentie dat boeren geen vergoeding meer krijgen.'

Tot vorig jaar stak de varkenshouderij 500 miljoen gulden in een diergezondheidsfonds.Bij hogere kosten springt de overheid bij. Dat fonds is als tussenstap omgezet in een bankgarantie.

LTO wil een onderlinge verzekering opzetten, samen met Interpolis of een andere maatschappij. De polis dekt ook de vervolgschade na uitbraak van ziektes. Het gaat dan om leegstand van stallen, omzet- en inkomensverlies en de kosten voor noodhuisvesting. Voor dergelijke bedrijfsrisico's krijgen boeren nu geen compensatie of schadevergoeding.

De kosten voor het ruimen van vee en het kopen van nieuwe dieren maken nu nog deel uit van het diergezondheidsfonds.

De Universiteit Wageningen onderzoekt sinds deze maand ook de haalbaarheid van een verzekering in de rundveesector, in geval van BSE, MKZ of BSE. De resultaten worden komend jaar verwacht.

Dergelijke calamiteitenverzekeringen hebben alleen kans van slagen bij voldoende deelname. Ook zal de hoogte van de premie bepalend zijn voor het enthousiasme. Een verzekering voor extreme weersomstandigheden komt daardoor niet van de grond. Boeren en tuinders vinden de kosten daarvan te hoog, liet LTO Nederland vorig maand aan minister Brinkhorst van Landbouw weten. De minister heeft gedreigd boeren niet langer schadeloos te blijven stellen bij wateroverlast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden