LSVb overweegt over kortingen te praten

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) overweegt deze maand toch mee te gaan praten over de bezuinigingen op het hoger onderwijs....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Wekenlang heeft de studentenvakbond op het standpunt gestaan dat eerst de bezuinigingsopdracht voor het hoger onderwijs van tafel moet. Pas daarna zou er te praten zijn over collegegeldverhoging, stelselherziening en bijvoorbeeld wijzigingen in de studiefinanciering.

De LSVb hekelde het uitgangspunt van de minister. Hij zou de bezuinigingsdoelstelling te zeer boven onderwijskundige ontwikkelingen stellen. 'We willen een minister van Onderwijs, niet slechts een penningmeester', zei voorzitter K. Hekster hierover.

Op aandringen van de Tweede Kamer probeert minister Ritzen deze maand een alternatief te vinden om de voorgenomen collegegeldverhoging van duizend gulden te verzachten. Samen met de onderwijsinstellingen moet hij ook bekijken hoe de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren is, en welke vorm de stelselwijziging kan krijgen.

Toen de studentenorganisaties werden uitgenodigd aan dit overleg deel te nemen, hield de LSVb de boot aanvankelijk af. Het gaf de leden echter weer hoop dat het parlement duidelijk van de minister verlangde dat hij meer aandacht zou schenken aan de onderwijsverbetering.

'De intentie te praten was altijd al aanwezig', zegt J. van der Steenhoven van de LSVb, 'maar je moet wel het doel bekijken. Zolang het serieus om onderwijsverbetering gaat, willen wij graag meepraten. Maar dat willen we niet als dit onderwerp slechts een legitimatie is om het bezuinigingspakket door te voeren.'

Vooralsnog zal het LSVb-bestuur afwachten wat de minister en de onderwijsinstellingen gaan doen. In het 'schaakspel' dat deze maand plaatsvindt, zal het vooral het doel van iedere zet nauwkeurig in de gaten houden om te zien of er openingen zijn voor een gesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden