LPF-voorzitter Maas in de aanval tegen Hoogendijk

LPF-voorzitter Ed Maas wil opheldering over de 'hardnekkige geruchten' dat fractiebestuurders Hoogendijk en De Graaf hun kamerzetels hebben gekocht. Zij moeten de kans krijgen hun naam te zuiveren, vindt Maas.

Van onze verslaggever

De partijvoorzitter zegt zich te ergeren aan de wilde verhalen die al een tijdje over de Kamerleden circuleren. Zij zouden 25- tot 50 duizend euro aan de partij hebben betaald in ruil voor een hoge plek op de kieslijst. Ook Kamerlid Winny de Jong, die een machtsstrijd uitvecht met Hoogendijk en fractievoorzitter Wijnschenk, uitte vorige week die beschuldiging tegen Hoogendijk. Toen die daarop dreigde met de juridische stappen, trok De Jong haar beschuldiging in.

Daarmee is voor Ed Maas de kous niet af. 'De geruchten zijn zo sterk dat ze niet met een paar dooddoeners kunnen worden afgedaan.' Hij wijst op de manier waarop Wijnschenk en Hoogendijk onlangs omgingen met Kamerlid Cor Eberhard. Toen die door partijgenoten werd beschuldigd van het verzwijgen van een strafblad, kreeg hij twee weken de tijd om zijn naam te zuiveren. De fractie ging niet op voorhand van zijn onschuld uit. Ed Maas: 'Het zou consequent zijn als Hoogendijk die behandeling ook op zichzelf loslaat.'

In het conflict tussen De Jong en Wijnschenk staat Maas aan de kant van De Jong. Kamerleden hebben geklaagd dat het dertienkoppige fractiebestuur inclusief Wijnschenk de andere dertien Kamerleden monddood maakt. Het is tijd dat de bezem door de fractie gaat, vindt Maas. Hij wil vandaag een gesprek met Wijnschenk.

Maas is er niet op uit Wijnschenk af te zetten. 'Hij heeft het helemaal niet zo slecht gedaan. Hij is nog jong en hij viel nou niet bepaald in een heerlijk geoliede partij. We moeten hem absoluut een tijdje de kans geven.'

De LPF-fractie beslist dinsdag over Winny de Jong. 'Het is aan de fractie of ze mag blijven of niet', zei Wijnschenk na afloop van een crisisberaad dat hij zaterdag hield met enkele Kamerleden en LPF-ministers. De positie van De Jong lijkt onhoudbaar. Haar eis dat Wijnschenk plaatsmaakt voor een andere fractievoorzitter kan niet op steun rekenen van een meerderheid van haar collega's.

Wel delen Kamerleden haar pleidooi voor een hervorming van het fractiebestuur. Dat zou moeten worden teruggebracht tot drie mensen. De namen van Mat Herben, Frits Palm en Gerard van As worden veel genoemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden