LPF vangt bot met zwartboek

Als het aan het kabinet ligt, komt er geen nader onderzoek naar de beveiliging van de vorig jaar vermoorde politicus Pim Fortuyn....

De ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken zien geen enkele aanleiding voor de heropening van het onderzoek dat de commissie-Van den Haak heeft uitgevoerd. Zij vinden dat de commissie gedegen onderzoek heeft verricht. Bovendien zeggen zij dat het zwartboek, waarin zaken zijn opgesomd die in de ogen van de LPF-fractie niet zijn opgehelderd, geen nieuwe feiten aan het licht zullen brengen.

In het zwartboek vraagt de LPF zich af waarom het huis van Fortuyn op de avond van de moord is doorzocht en twee computers zijn meegenomen. Ook eist de LPF dat de BVD bewijst Fortuyn niet te hebben afgeluisterd.

'Bewijs leveren voor iets dat je niet gedaan hebt, is onmogelijk', repliceerde Donner. De bewindsman ging er vervolgens toe over de in het zwartboek genoemde aantijgingen te ontkrachten. Zo is huiszoeking na een moord een 'gebruikelijke procedure'. De LPF'ers op de publieke tribune geloofden er niets van. Tot twee keer toe liep een grote groep luid 'doofpot! doofpot!' roepend de zaal uit.

Ook de afwezige Herben werd door veel aanwezige LPF'ers gehekeld. Marten Fortuyn: 'De mensen zijn boos dat hij genoegen heeft genomen met het rapport. CDA en VVD hebben Herben destijds handig uitgespeeld.'

Donner verweet LPF-Kamerlid Eerdmans alleen verdachtmakingen te leveren. 'Als u het boek open wilt houden, doe dat dan op waardige wijze', zei de minister. Hij wees erop dat als er broddelwerk isgeleverd, dat is gedaan door de regering en de Kamer. Zij hebben de commissie ingesteld en de Kamer heeft de conclusies voluit onderschreven, ook de LPF.

De ministers en enkele fracties begrepen niet waarom de LPF acht maanden na het eerste Kamerdebat zo negatief is geworden over het rapport van de commissie. Donner verweet de LPF laksheid. 'De enige fractie die afwezig was bij de openbare toelichting op het rapport was uw fractie. Toen had u de commissieleden vragen kunnen stellen.'

Kamerleden en ministers waren vooral verbolgen over de toon en taal van het zwartboek. Toch steunden enkele partijen, waaronder GroenLinks, SP, VVD, ChristenUnie en D66, de roep om opheldering van kwesties waarover nog onduidelijkheid bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden