LPF-leden kiezen Maas als voorzitter

De leden van de LPF hebben zaterdag op het partijcongres in Utrecht met grote meerderheid het interim-bestuur onder leiding van Ed Maas tot partijbestuur gekozen...

Bovendien schaarden de bijna zevenhonderd aanwezige leden zich eensgezind achter minister Nawijn die binnen twee weken besluit of hij de nieuwe LPF-leider wordt.

Het partijbestuur bestaat naast Ed Maas uit de advocaat Oscar Hammerstein en de leden Both, Van Dillen, Boot, Van Eijck en De Jong. Maas zelf was niet bij de vergadering, naar verluidt omdat zijn vrouw hem de deur zou wijzen als hij niet met haar op vakantie zou gaan.

Na afloop van het congres benadrukten de bestuursleden de nieuwe eenheid die na maanden van ruzies zou zijn bereikt. Hammerstein sprak van ‘een nieuw begin’ voor de LPF. ‘Er is nu rust in de fractie en in de vereniging.’

Beoogd partijleider Nawijn, die de vergadering na zijn toespraak verliet, waarschuwde de ‘gevestigde politieke partijen’. Onderschatting van de LPF zou volgens hem een grote misrekening zijn. ‘Ik heb de leden gezegd: kom op, we moeten verder gaan.’

Ook fractieleider Herben blaakt weer van het zelfvertrouwen. Een goede campagne levert de LPF volgens hem vijftien zetels op. Een ‘buitengewoon goede campagne’, inclusief een rol voor ex-minister Heinsbroek, kan de LPF volgens hem meer dan twintig zetels opleveren. Bestuurswoordvoerder Hammerstein zei te verwachten dat Heinsbroek zich weer bij de partij zal aansluiten.

Nawijn, Herben en Hammerstein benadrukten dat de verkiezing van het bestuur heel democratisch was verlopen. Enkele leden dachten daar anders over en lieten tijdens de vergadering hun ongenoegen blijken aan de pers die buiten moest wachten, omdat de vergadering een besloten karakter had. Dat laatste stuitte Kamerleden, onder wie Herben, tegen de borst.

Met name het LPF-lid Y. van der Krieke, die zich al eerder opwond over de procedures binnen de partij, was ontstemd dat de leden alleen ja of nee konden zeggen tegen de vier interim-bestuurders Maas, Hammerstein, Both en Van Dillen. Volgens hem was de boodschap: kies ons alle vier of er ontstaat chaos in de partij.

Ook irriteerde hij zich aan de kookwekker, die na twee minuten de bijdrage van iedere spreker afkapte. LPF'er M. Kievits, die een half jaar geleden van de kandidatenlijst voor de verkiezingen werd verwijderd, hield eenzelfde verhaal.

Volgens Herben waren de twee slechts gefrustreerd, omdat ze zelf niet waren gekozen. R. Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, sprak van ‘geleide democratie’. Hij kon goed leven met de gang van zaken. Ook Kamerlid en jurist Janssen van Raay noemde de procedure democratisch.

Janssen van Raay zei het te betreuren dat niet alle Tweede-Kamerleden aanwezig waren op het congres. Ongeveer tien fractieleden waren aanwezig, onder wie Varela, die zaterdag 28 jaar werd. Ook present waren de Kamerleden De Jong en Eberhard, die onlangs uit de LPF-fractie zijn gezet. Uit het kabinet liet naast Nawijn alleen staatssecretaris Phoa (Emancipatie) zich zien.

Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde lijsttrekker Pim Fortuyn, gaat het partijbestuur adviseren. Hij benadrukte dat hij zich niet met politieke zaken zal bezighouden. Hij wil als een ‘soort van coach’ functioneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden