LPF laat balans in Kamer doorslaan ten gunste van JSF

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Tweede Kamer vandaag alsnog ja zeggen tegen Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF....

Van onze verslaggever

LPF-leider Herben maakte maandag duidelijk dat hij positief staat tegenover het project dat het rijk ruim 900 miljoen euro gaat kosten. Herben wil wel de waarborg dat het geld terugvloeit in de staatskas, via bijdragen van Nederlandse bedrijven die meedoen aan de ontwikkeling en, hopelijk, de bouw van de Joint Strike Fighter.

De Kamer stemt over een voorstel van D66 om geld uit het Defensiebudget dat is gereserveerd voor het JSF-project, voor andere doeleinden te gebruiken. De PvdA steunt het voorstel. Vorige week heeft de fractie dit standpunt bevestigd, inclusief de demissionaire ministers die eerder wél voor deelname aan het JSF-project waren. Een aantal van hen blijft vandaag gezichtsverlies bespaard doordat ze zich in het buitenland bevinden.

Het kabinet-Kok besloot dit voorjaar het omstreden project over de verkiezingen heen te tillen. Nederland vroeg de Amerikaanse regering en vliegtuigbouwer Lockheed-Martin om uitstel totdat de nieuwe politieke verhoudingen zichtbaar zouden zijn. In de oude Kamer hield het aantal voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht. Met de entree van de LPF lijkt de balans door te slaan in het voordeel van de JSF. CDA en VVD, de beoogde coalitiepartners, zijn verklaard voorstander van het project - de voorloper van de 'wapenorder van de eeuw', ofwel de aanschaf van de JSF.

Ex-Defensie-ambtenaar Herben had nog een gesprek over de JSF met Fortuyn op de dag dat die vermoord werd. Volgens Herben bleek dat beiden het project gunstig beoordeelden. De LPF werd de afgelopen weken bestookt door de pro-JSF-lobby, werkgevers en vakbeweging incluis. Herben stelt dat er een breed draagvlak voor het project bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden