LPF krijgt zetel terug door vertrek Van As uit Kamer

Gerard van As, oud-fractievoorzitter van de LPF, heeft dinsdag met onmiddellijke ingang de Tweede Kamer verlaten. Zijn zetel zal worden ingenomen door Olaf Stüger, die bij de verkiezingen waarschijnlijk ook de LPF-lijst zal aanvoeren....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Van As geeft zijn zetel op, omdat hij maandag ruzie had gekregen met zijn fractiegenoot Hilbrand Nawijn van de Groep Nawijn. Van As had zich vorige maand juist bij die fractie aangesloten, omdat hij zich niet langer thuis voelde in de LPF. Aanvankelijk was hij van plan vanaf deze week als eenmansfractie verder te gaan, maar hij heeft zich nu toch bedacht.

Van As kwam in 2003 op de lijst van de LPF in de Kamer, en die partij krijgt daarom nu de zetel terug. De volgende kandidaat op de lijst, Vic Bonke, zal die zetel niet opeisen. ‘Ik wil verder niks meer met de LPF, dus het zou belachelijk zijn om tot de verkiezingen nog even een paar weken in de Kamer te gaan zitten’, aldus Bonke.

Na Bonke staat Olaf Stüger op de lijst. Hij is binnen de LPF al enige tijd in beeld als kandidaat-lijsttrekker. Stüger was al Kamerlid in de eerste, 26-koppige LPF-fractie die aantrad na de verkiezingen van 2002. Partijvoorzitter Snel wil nog niet bevestigen dat Stüger straks inderdaad op de eerste plaats komt te staan.

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas toonde dinsdag zijn ongenoegen met de vele recente afsplitsingen in de Kamer. Na het vertrek van Van As resteren nog vijf eenmansfracties. ‘Dat is wel erg veel van het slechte’, aldus Weisglas in zijn weekboek op internet. Het liefst zou hij afsplitsingen onmogelijk maken. Dat vergt een wijziging van de Grondwet, die kent geen fracties, maar alleen Kamerleden, die tezamen het hele Nederlandse volk vertegenwoordigen. Die grondregel geeft aan dat een Kamerlid zijn zetel inneemt op persoonlijke titel en onderstreept daarmee diens onafhankelijke positie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden