LPF-fractie beslist dinsdag over lot De Jong

De LPF-fractie beslist dinsdag over het lot van Tweede-Kamerlid Winny de Jong. ‘Het is aan de fractie of ze mag blijven of niet’, zei fractievoorzitter Wijnschenk zaterdagavond na afloop van een crisisdiner op een geheime locatie met de LPF-top....

ANP

Behalve het fractiebestuur waren ook LPF-ministers op de bijeenkomst aanwezig. Volgens Wijnschenk is door het optreden van De Jong een ‘uitermate moeilijke situatie’ontstaan. ‘Ik word hier niet blij van. De kwaliteit van de samenwerking is niet verbeterd.’

De Jong, die vrijdag terugkwam op haar dreigement de fractie te willen verlaten, vindt Wijnschenk incapabel als leider van de fractie. Ferry Hoogendijk, de rechterhand van Wijnschenk, moet wat haar betreft de fractie helemaal verlaten. Voor Wijnschenk staat de positie van de bij het diner afwezige Hoogendijk niet ter discussie.

Wijnschenk wilde niet ingaan op de meningen die leden van het fractiebestuur hebben geventileerd over het optreden van De Jong. ‘Er zijn gedachten en standpunten uitgewisseld. Het is nu dinsdagaan de hele fractie. Die gaat hier over.’ Wijnschenk spreekt van een moeilijke beslissing. ‘Ze is volksvertegenwoordiger. Dat is niet niks.’

Voorafgaand aan de vergadering wil Wijnschenk zondag of maandag nog een gesprek voeren met De Jong. Ook fractielid Cor Eberhard moet bij Wijnschenk langskomen. Eberhard staat achter De Jong.

Ook LPF-partijvoorzitter Ed Maas deelt de kritiek van De Jong op het ‘ondemocratische’ karakter van het fractiebestuur. Maas wil net als De Jong dat het huidige negenkoppige bestuur wordt vervangen door een kleiner bestuur. De LPF-fractie bestaat uit 26 leden.

Het huidige bestuur is volgens De Jong ‘een fractie in de fractie’, die de andere Kamerleden nergens bij zou betrekken. De Jong wil bij de veranderingen die ze voor ogen heeft een belangrijke rol vervullen.

De Jong kreeg voor haar kritiek op het fractiebestuur zondag ook bijval van LPF-Kamerlid Janssen van Raay. In het tv-programma Buitenhof noemde Janssen van Raay het ‘experiment’, waarbij de helft van de fractie de dienst uitmaakt en de andere helft niets te zeggen heeft, ‘mislukt’.

Zelf verklaarde Janssen van Raay een ‘backbencher’ te zijn. ‘Ik heb dus niets te vertellen.’ Wat hem betreft zou Ferry Hoogendijk, ‘de souffleur van Wijnschenk’, er verstandig aan doen ook deachterste bankjes van de Kamer op te zoeken.

Volgens Janssen van Raay had Wijnschenk hem ervan proberen te weerhouden naar Buitenhof te gaan. ‘Hij was bang dat ik een storend in plaats van een verzoenend element zou zijn. Maar ik ben gegaan.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden