LPF: falend bestuurder verdient geen lintje

De traditionele lintjesregen leidt dit jaar tot enige ophef. De LPF vindt het onbegrijpelijk dat een 'falende bestuurder' als de voormalige Zuid-Hollandse commissaris van de koningin Leemhuis-Stout een lintje heeft gekregen....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

De LPF heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken dinsdag om opheldering gevraagd. De partij wil weten of een smetteloze staat van dienst niet meegewogen moet worden bij de beoordeling of iemand in aanmerking komt voor een lintje. Leemhuis-Stout moest in 1999 vanwege de geruchtmakende Ceteco-affaire opstappen als commissaris van de koningin in Zuid-Holland. De provincie verloor destijds miljoenen aan gemeenschapsgeld door zelf als bankier op te treden. De voormalige bestuurder wordt officier in de orde van Oranje-Nassau.

Een ander opvallend lintje is dat voor Karl Dittrich, voormalig burgemeesterskandidaat voor Maastricht en de huidige vice-voorzitter van het Nederlandse Accreditatie Orgaan voor het Hoger Onderwijs. Hij zat als voorzitter van MVV in 1993 vier dagen in voorarrest vanwege een zwartgeldaffaire. Bovendien werd hij als universiteitsbestuurder beticht van belangenverstrengeling.

De koningin reikt dit jaar 3182 lintjes uit, twee minder dan vorig jaar. Onder de gedecoreerden zijn dit keer relatief weinig bekende Nederlanders. Cabaratier Herman Finkers en schrijver Maarten 't Hart worden ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Tv-maker Rik Felderhof wordt officier in de orde van Oranje-Nassau, evenals schaatser Erben Wennemars .

Voorzitter Cees van Lede van de raad van bestuur van Akzo Nobel wordt commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw, net als prof. dr. L. van Golde, hoogleraar Veterinaire Biochemie van de Universiteit van Utrecht. Een hogere onderscheiding is voor gewone Nederlanders niet weggelegd.

Het overgrote deel van de gedecoreerden kreeg een lintje in de lagere orde van Oranje-Nassau, als 'gewoon' lid, ridder of officier. Dat geldt ook de Saudische prins Alwaleed bin Abdulaziz Al Saud, die officier in de orde van Oranje-Nassau werd voor zijn 'buitengewoon belangrijke rol in de Nederlands-Saudische economische betrekkingen. Verder zijn het vooral gewone Nederlanders die een lintje krijgen, zoals klompenmaker Biesbroek uit Hendrik-Ido-Ambacht en dirigent Nota van het bejaardenkoor van huize Sint Jozef uit Leeuwarden.

Kunstenaars met een lintje zijn onder anderen musicus Frans Brüggen, actrice Henny Orri en auteur Ton van Reen. Ze worden ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Bluesmuzikant Harry Muskee wordt ridder in de orde van Oranje-Nassau, net als leadzanger H. Pleket en toetsenist en accordonist W. Mulder van De Havenzangers .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden